Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar: De Langstraat en het winkelcentrum

6 oktober 20203 minute read

Het college heeft voorgesteld om ons (winkel-)centrum een opfrisbeurt te geven, met een prijskaartje van € 3.200.000. Per huishouden € 300. 

Inmiddels weten we dat het tekort van de gemeente oploopt naar €5mln tot €10mln per jaar (€ 400-€ 800 per huishouden). Om die reden alleen al, vinden we terughoudendheid met de uitgaven belangrijk. Hou het geld liever nu even op zak. Zeker als het niet direct noodzakelijk is. De Langstraat ligt er niet allerbelabberdst bij.

De echt belangrijke vraag is: wat willen we met ons winkelgebied? En welk doel dient de uitgave van € 3,2mln?
Die vragen zijn niet gesteld, er zijn dus ook geen antwoorden. De gedachte is dat de opfrisbeurt van € 3,2mln voor nieuwe stenen en bomen de leegstand oplost en dat iedereen ineens weer naar de Langstraat komt. Maar zo werkt dat, helaas, niet.

Op korte termijn hebben we te maken met Corona en de recessie. We hopen dat iedere winkelier in het centrum deze barre tijd overleeft, maar we maken ons daar zorgen over. En met een leegstand van nu al 20 winkelpanden zal de komende jaren die leegstand eerder toenemen dan afnemen.

Maar op langere termijn moeten we ook rekening houden met verder groeiende verkoop via internet. Leidschenhage is ook een geduchte concurrent.
Het aantal winkels zal afnemen.

Alle gemeentes hebben te maken met leegloop van hun winkelcentrum. Verstandige gemeentes proberen niet het centrum in volle glorie te handhaven. Ze bepalen hun beleid naar de toekomst. Voor de komende 20-30 jaar. Pas dan investeren.

Je moet onderzoeken wat voor Wassenaarders de “bezoekdoelen” zijn om naar de Langstraat te komen. Vroeger ging ik 2 keer per maand naar de Langstraat om een CD te kopen. Maar dat gebeurt niet meer. En zo zijn er steeds minder redenen om naar de Langstraat te gaan. Belangrijk is te weten waarom iemand wèl naar het centrum zal gaan. Mooie nieuwe stenen voeren mij niet naar het dorp, maar een ondernemer/winkelier die iets interessants aanbiedt maakt dat ik er weer kom.

HartvoorWassenaar is er groot voorstander van om eerst te onderzoeken wat de toekomstige ontwikkeling van ons winkelcentrum moet zijn voordat we de Langstraat voor veel geld gaan opfrissen. Wat je vaak ziet is dat een winkelcentrum kleiner wordt, maar kwalitatief beter.
En waar geen winkels meer zijn krijg je woningen. Goed voor de leefbaarheid van het centrum.

Ontwikkelen van ons winkelcentrum moet je verantwoordelijk doen. Niet door zo maar met miljoenen te smijten.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Verantwoordelijk en solide, voor een mooi dorp.

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top