Ga naar hoofdinhoud

GroenLinks/D66: VVD mist het bredere perspectief

13 oktober 20203 minute read

‘Ons Afval is te duur’ kopte de VVD vorige week op deze website. En daar zijn we het mee eens. De VVD heeft echter een blinde vlek voor de belangrijkste schadepost: de grote hoeveelheid spullen die Wassenaar weggooit.

Nascheiding wordt door de heer Borm (VVD) gezien als de allesomvattende oplossing voor Wassenaar. Zo kan de rekening snel omlaag en vegen we zo snel mogelijk ons eigen straatje schoon – ten koste van onze planeet. Wassenaar staat bovenaan de lijst van gemeenten waar het meeste afval wordt geproduceerd – alleen al aan restafval produceren we 219 kg per persoon per jaar. En waar de VVD bij ‘te duur’ praat over de hoogte van de Wassenaarse afvalstoffenheffing, praten wij over het bredere perspectief: de milieu- en klimaatschade waar we met ons afval aan bijdragen is veel te kostbaar. Die schade houdt niet op bij de dorpsgrens.

Natuurlijk zijn wij blij dat de gemeente Wassenaar nu via een campagne aan elke inwoner vraagt om op de correcte manier afval te scheiden. Als er meer en beter afval gescheiden wordt kunnen schone grondstoffen beter tot herbruikbare materialen gerecycled worden. Dat is erg belangrijk. Er gaan echter nog drie stappen vooraf aan recyclen. Stappen die van belang zijn voor het verkleinen van onze afvalberg.

1. REFUSE – weiger wat je niet nodig hebt (wuppies, glaszegels, spullen)
2. REDUCE – gebruik alleen wat je nodig hebt, onderhoud je spullen goed,
3. REUSE – hergebruik wat je koopt – onder ander door REPAIR en REMAKE.

zero waste hierarchy

Deze drie stappen vallen onder Duurzaam Doel nummer 12: verantwoorde consumptie. Hier zit de belangrijkste knop om aan te draaien. Laten we van een gooi-maar-weer-weg economie naar een circulaire economie gaan, ook in Wassenaar.

Wij vragen de gemeente het milieubewustzijn van Wassenaarders te versterken. Dat kan door een goede bewustwordingscampagne op te zetten, bijvoorbeeld in samenwerking met kerken en serviceclubs. Dat kan door goed in te zetten op milieu educatie – door samenwerking met ons primair en voorgezet onderwijs, IVN en Scouting. Dat kan door duurzame initiatieven in de volle zon te zetten: zoals het repaircafé en de fietsenwerkplaats, de ruilbeurzen van de Groene Meent, de kringloop – en tweedehands kledingwinkels. Dat kan door mensen die een kleinere Kliko bestellen, een bepaald percentage van de afvalstoffenheffing terug te betalen. Immers, zij hebben bewust gekozen voor het verminderen van hun restafval.

Alleen met deze gemeentelijke interventies zal een blijvend effect plaatsvinden: we gaan minder afval produceren. Zo kunnen we onze ecologische footprint en de afvalstoffenheffing op duurzame wijze verlagen. Wij vragen om een duurzaam en bedachtzaam systeem, passend bij een Gemeente4GlobalGoals. Alleen dan houden we onze planeet leefbaar.

Susanne van Eps-Habibe (commissielid GroenLinks Wassenaar) en Willemien Free (bestuurslid D66 Wassenaar)

Tags

D66GemeenteraadGroenLinksIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top