Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: Bert Welmers, Noorderhaven Groningen

Stad en Land – Een expositie van de Katwijkerkring in het DUNAatelier

2 november 20204 minute read

Een aantal leden van de Katwijkerkring toont van 6 t/m 29 november schilderijen in het Katwijkse DUNAatelier. Deze keer onder de titel Stad en Land.

Regelmatig houdt de Katwijkerkring tentoonstellingen in het Katwijkse DUNAatelier. De professionele kunstenaars hebben allen in het verleden deelgenomen aan KATWIJK EN PLEIN AIR, schilderen aan zee. Op deze tentoonstellingen laten zij werk zien dat juist niet in Katwijk is gemaakt.

De tentoonstelling bestaat uit twee delen. Het eerste deel “Land” toont werk van Peter van Berkel, Corry Kooy, Anna Pavlova, Michiel Schepers, Gertjan Scholte-Albers en Bert Welmers. In december volgt het tweede deel met andere kunstenaars.

Het meeste werk is in Nederland ontstaan. Alleen Corry Kooy en Michiel Schepers richten zich op het buitenland: Corry vooral op Nepal. Zij heeft veel Aziatische landen bezocht, en gebruikte dan handzame bladen en pastelkrijt.

Nepal heeft haar hart gestolen door de zeer vriendelijke en toeschietelijke bewoners die trots reageerden als zij zagen dat zij hun omgeving tekende.

Peter van Berkel toont een grote zee en een aantal landschappen uit Nederland. Ook in het Zeeuwse, waar van Berkel woont, levert het landschap altijd iets nieuws. Er is altijd wel ergens water te vinden waardoor hij gebruik kan maken van de reflecties die dat oplevert.

Anna Pavlova, een Russische schilder die al jaren in Nederland woont en werkt, ontdekte de bloeiende heidevelden en verwonderde zich daar over. Ze schilderde er drie dagen en had het gevoel dat zij in de Franse Provence aan het werk was en niet in Nederland. Zij vraagt zich af of zij ooit in haar vaderland heidevelden heeft gezien. Het valt haar steeds weer op dat de variatie in natuur in Nederland groot is.

Michiel Schepers reist de hele wereld af, op zoek naar wat de natuur ons biedt. Ook hij tekent en schildert onderweg zijn onderwerpen in krijt of aquarel. Zoals het “Pastorale landschap ” dat hij op de tentoonstelling laat zien. “De traditie van het pastorale landschap lijkt uit de tijd. Toch wordt een groot deel van de wereld nog begraasd door kuddes begeleid door herders. Voor de reiziger in de hoge Atlas is de ontmoeting met de herder nog altijd een ontmoeting met een verloren gewaande werkelijkheid”.

Gertjan Scholte-Albers schildert zijn vaak brede werken ter plekke op het Groninger land waar hij woont. Zijn ‘atelier’ bestaat uit de buitenlucht. Hij schildert de onderwerpen die hem opvallen en boeien zeer pasteus en volgens zijn eigen kleurenschema. Op de fiets of met de scooter en daarachter zijn schilderkarretje dat menig Katwijker wel op het strand heeft gezien. Het karretje is een kunstwerk op zich. Alle kleuren verf die Scholte Albers gebruikt zijn er in de loop de jaren op verzeild geraakt.

Tenslotte Bert Welmers die vooral in aquarel werkt. Van oorsprong stedenbouwkundige heeft hij na zijn pensionering zijn hobby als nieuw werkveld aangeboord. Naast steden schildert hij nu ook graag het landschap, vaak met menselijke inbreng.

“Maar ook andere plekken hebben hun bekoring. Ik sta graag te schilderen aan een haventje in een klein stadje. De spiegeling van het licht en ook hier weer de ruimtelijke werking ervaar ik keer op keer als heel erg boeiend.” Hij schildert ook graag in Twente: “Twente is natuurlijk heel iets anders dan de zee of dan een havenstadje, maar het afwisselende landschap met prachtige landgoederen trekt me ook erg.”

De tentoonstelling in het DUNAatelier is van vrijdag t/m zondag tussen 13.30 en 16 uur te zien. Toegang is gratis, de schilderijen zijn te koop.

In verband met corona mogen acht bezoekers tegelijk naar binnen (1,5 m afstand). De penselen bij de ingang geven aan hoeveel mensen er nog naar binnen kunnen (1 penseel per persoon). Daar is een looproute gemaakt, bij de ingang staat desinfectans voor de handen.

Het DUNAatelier is te vinden op het Duinplein, Boulevard Zeezijde 31 in Katwijk, tegenover de Vuurbaak.

Tags

DUNAatelierKatwijkRegioStad en LandTentoonstelling
Gerelateerde artikelen
Back To Top