Ga naar hoofdinhoud

GroenLinks Wassenaar: “College, voorkom de kap van bomen!”

9 december 20202 minute read

Afgelopen commissievergadering Fysieke Leefomgeving is het voorstel voor vereenvoudiging van de kapvergunning besproken. Het voorstel wat er nu ligt, daar moet je bijna een bioloog voor zijn om te snappen wat wel of niet mag. GroenLinks Wassenaar is ook voor vereenvoudiging van de regels, maar ziet juist nu het belang van meer groen in de gemeente en maakt zich zorgen over de uitwerking van dit voorstel.

“Bomen in het straatbeeld zijn op heel veel manieren prettig,” vertelt GroenLinks-commissielid Suzan van der Goes. “Bomen zorgen voor een mooi natuurlijk straatbeeld en voor meer vogels in de wijk. En juist nu we steeds hetere zomers hebben door de klimaatcrisis, bieden bomen aangename schaduw.” Bomen hebben niet enkel beeldbepalende en ecologische waarde maar dragen ook bij aan een beter microklimaat en minder hittestress. Van der Goes benadrukt dat bomen de opwarming van de Aarde afremmen: “bomen vangen CO2 op – we kunnen ze dus beter niet kappen.”

De gemeente ziet dat bomen in Wassenaar te vaak rigoureus worden gesnoeid of zelfs gekapt. De gemeente heeft dan ook de indruk dat veel bewoners nog niet genoeg op de hoogte zijn gebracht van de kapregels en manieren om bomen te behouden zonder dat ze overlast geven. Van der Goes: “we moeten ervoor zorgen dat er een beleid komt dat onnodige bomenkap voorkomt, maar dat ook duidelijk is voor Wassenaarders. Het plan dat nu op tafel ligt zorgt juist voor méér bomenkap en is ontzettend onduidelijk.”

Het commissielid sluit af op een positieve noot: “volgens mij houden de meeste Wassenaarders erg van het groene dorpsaanzicht. Wij delen die liefde en denken graag mee aan een alternatief beleid.”

(Tekst: Soem Zeijlmans. Foto onderstaande foto: Kiki Siepel, @studiokiek op Unsplash. Beeldbewerking: GroenLinks)

Foto GL bericht bomenkapbeleid

Tags

GemeenteraadGroenLinksIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top