Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar: De Wassenaarse financiën

16 december 20202 minute read

Onlangs is de “najaarsnota” besproken in de raad. In de najaarsnota wordt aangegeven hoe de financiën van dit jaar er voor staan. En dat was schrikken.

Het college berichtte dat we dit jaar een tekort hebben van bijna €2miljoen, terwijl er een overschot was begroot. Bijna €200 per Wassenaars huishouden.
Iets meer dan de helft van het tekort is veroorzaakt door redenen die buiten Wassenaar liggen. Zo is Corona verantwoordelijk voor bijna €0,3mln, en de jeugdzorg voor €0,7 mln.

Maar een groot gedeelte van het tekort komt door het financiële beleid van het college. En dit ondanks de forse verhoging van 6,5% dit jaar van de gemeentelijke belasting (OZB). Voor 2021 staat er weer 6,5% verhoging klaar, en in 2022 gaat de OZB met ten minste 15% omhoog.  Een groot probleem is dat dit tekort structureel is. Behalve de corona kosten blijven alle extra kosten ieder jaar terug komen.

Ondertussen wordt iedere truuk uit de kast gehaald om het tekort, dat in feite veel hoger is, te verbloemen.
Voorbeeld: De gemeente heeft nog wat huizen en terreinen in bezit. Wanneer die verkocht worden, zoals onlangs het O&O gebouw op de Zonneveldweg voor €1,3mln, wordt dat geld ook weer gebruikt voor allerlei onderzoeken en andere kosten, die normaal uit de begroting moeten komen.

Enige maanden geleden heeft de financiële afdeling van het ambtelijk apparaat aangetoond dat het tekort de komende jaren nog met €2,5mln tot €9,5mln zal toenemen. gemiddeld €6 mln. Bovenop het huidige tekort.  Dat is maar liefst €500 per huishouden. We betalen nu in Wassenaar met elkaar ongeveer €10miljoen gemeentelijke belasting (OZB) en die moet dan met €8miljoen verhoogd worden.

Wat ons opvalt is dat de coalitiepartijen (VVD,CDA,D66,WL) dit bijna schouderophalend aanzien. De handdoek wordt in de ring gegooid. Nog een jaar overleven en na de volgende verkiezingen, over ruim een jaar, mag iemand anders het oplossen.

Maar wat wij zien is dat al sinds 2014 het tekort ieder jaar toeneemt. En iedere keer worden meer boekhoudkundige truuks uitgehaald om het tekort te verbloemen. We hebben berekend dat het werkelijke jaarlijkse tekort inmiddels meer dan €3miljoen is. Op een gegeven moment zijn de mogelijkheden om het af te dekken uitgeput. En dan wordt de klap groot.

HartvoorWassenaar wil dat voorkomen. Het ziet er naar uit dat we verkiezingen nodig hebben om het schip te keren. In 2022.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Voor een mooi en solide dorp

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top