maandag 25 oktober 2021

K Kunst & cultuur

Light and Shade - Tentoonstelling Dirk van Egmond in het Katwijks Museum

Dirk van Egmond is een freelancefotograaf bij wie enthousiasme voor het fotograferen, het zoeken en kiezen van een eigen standpunt en kader, zachte kleuren, en bijzondere lichtomstandigheden het meest in het oog springen. Spelen met licht en donker, waaronder de eerste en laatste uren van de dag, zijn prominent aanwezig.

Hij heeft een goed gevulde opdrachtportefeuille, maar is daarnaast veel in de natuur te vinden:  Op zoek naar dat ene gezichtspunt dat een landschap of object nieuw leven geeft, die tien seconden betoverend licht waarvan hij weet dat ze komen, dat moment ’s ochtends in alle vroegte dat de stad maar ook de wind nog in ruste zijn en het water in de gracht spiegelglad, een koppel zwanen in de mist in een berijpte sloot, de molengang bij Kinderdijk, helmplanten bij storm in de zeereep.
Zo op het oog cliché-onderwerpen, maar door de lens van Dirk komen ze tot leven, en krijgen door de schilderachtige sfeer een bijna mystieke lading. Hij werkt veelal intuïtief, daarbij ondersteund door grote kennis van de technische kant van fotografie.

In opdracht wordt veel werk gedaan voor bedrijven in de bouwsector en vastgoed, zoals architectuur, nieuwbouw, verbouw en interieurs. Maar hij fotografeert ook stadsgezichten, en culturele momenten als de opening van een museum of tentoonstelling. Zijn foto’s zijn daarom veel op brochures en informatiefolders te vinden, maar ook wand vullend bij bedrijven, nutsinstellingen, medische centra, in horeca en zorginstellingen. Door stijl en thematiek is zijn werk daarnaast uitstekend geschikt voor ‘aan de muur’ thuis. Zie ook www.katwijksmuseum.nl