vrijdag 10 april 2020

K Kunst & cultuur

Meesterlijk pianoduo Izumi in wzc Adegeest

Zondag 8 maart 2020 speelde het Pianoduo Izumi in een druk bezocht Woonzorgcentrum Adegeest werken van Benoit, Blockx , Mendelssohn en Liszt.
Het Kiyotoka Izumi begon het concert solo met het werk van P. Benoit: Ballade ‘Zielsbegeestering’ (Fantasy No.4, Op. 20). Naar alle waarschijnlijkheid werden de fantasieën begin 1861 uitgegeven.

Vervolgens speelde het pianoduo werken van J. Blockx: Vlaamse dansen Op. 26. Met de Vlaamse dansen schreef Blockx in 1884 zijn populairste orkestwerk. Decennialang was het in de concertzalen een veel gespeeld en graag gehoord werk. Tot slot speelde het duo voor de pauze een werk van Felix Mendelssohn: Andante & Allegro Brillant Op. 92.

Na de pauze speelde het duo van Felix Mendelssohn: Midzomernachtsdroom Overture Op. 21F. Vader Abraham organiseerde een tuinfeest waar het ten doop werd gehouden. Niet veel later, toen Felix zeventien jaar oud was, orkestreerde Felix het sprookjesstuk onder de naam Ouverture Midzomernachtsdroom. Muziek vol geheimzinnigheid vol droom en elfensfeer. Het werd het eerste meesterwerk van een jonge veelbelovende componist.

Ten slotte speelde het duo het werk van Fransz Liszt: Les Preludes ‘Symphonic Poems after Lamartine’. In totaal componeerde Liszt dertien symfonische gedichten, met zijn meest beroemde Les Préludes gebaseerd op de poëtische meditaties van de Franse schrijver, dichter en politicus Alphonse de Lamartine. De lange ode van Lamartine beschrijft het leven van de mens vanuit jeugdige liefde door de harde realiteit van werk en oorlog, en het proces van zelfacceptatie. Liszt verklaart de titel van zijn muzikale analogie door uit het gedicht zelf te citeren: "Wat is ons leven anders dan een reeks preludes op een onbekend lied waarvan de eerste en plechtige tonen door de dood worden geïntoneerd?"

Quatre-mains spelen was tot aan het begin van de twintigste eeuw populair. De afgelopen jaren lijkt de interesse voor pianosamenspel te zijn toegenomen. Een van de veelbelovende jonge pianoduo’s is het pianoduo Izumi, bestaande uit Kiyotaka Izumi en Polina Chernova , die behalve een pianistenduo naar verluidt ook een echtpaar vormen. Hun debuut-cd met vierhandige bewerkingen van werken van R. Schumann mag er zijn. Hier zitten niet zomaar twee pianisten naast elkaar, eerder lijken hun vier handen door één ziel te worden aangestuurd. Het tweede cd een Midzomernachtsdrrom en andere werken voor piano 4-handen van F. Medelssohn zoeken ze juist de contrasten van hun persoonlijke speelstijlen op, wat een symfonisch effect sorteert. Positief is niet alleen het samenspel, de bewerkingen zelf zijn simpelweg briljant.

De staande ovatie die het duo aan het slot kreeg was zeker verdiend. Zij werden met de rituele bloemenhulde beloond. Als toegift speelde het duo van Robert Schumann "Bilder aus Osten". In het gastenboek staan weer vele positieve reacties waaronder:" Het was weer een fantastisch optreden; Een schitterend concert; Wat een geweldig recital; Puur genieten, wat een virtuozen; Een fantastisch concert door een bevlogen pianoduo; Dansende vingers! Dank u wel ".
Het komende concert in Adegeest vindt een pianorecital op eerste Paasdag plaats 12 april en wel door de concertpianist Ardjoena Soerjadi.

Wassenaarse Slag LIVE

Populair Nieuws

Meld u aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief