dinsdag 22 juni 2021

A Algemeen

Daarom minder tegels en meer groen

We worden er steeds vaker voor gewaarschuwd: betegel niet je hele tuin. Kies voor een beetje groen en zorg ervoor dat regenwater de grond in kan.

Het voorjaar lonkt en we krijgen er zin in: de tuin. We willen een groter terras, een veranda, pad naar de voordeur moet anders. Kortom; we tegelen wat af. Dat is niet altijd verstandig.

Herinner je je nog regenbuien, herstel: stortbuien van enige tijd geleden? Hemelwater kwam met bakken tegelijk naar beneden. Wie een bijna volledig betegelde tuin heeft, kan rekenen op plassen water. Dat wil je niet. Moet je hink-stap-sprong bij thuiskomst uit je werk met je rugzak laptop naar je voordeur zien te komen.

Door de afsluitende laag tegels kan regenwater de grond niet inzakken. Als het water nergens naartoe kan, stroomt het mogelijk zo richting het huis. Dat wil je niet. En stroomt het richting de straat dan wordt de rioolzuivering enorm belast. Grote hoeveelheden water stroomt de putten in omdat tuinen dit niet opvangen.

We zoeken de natuur op, en thuis geen groen te bekennen

Het is eigenlijk best gek dat op vrijdagmiddag de rugzak kind aan de kapstok wordt gehangen om met het gezin een weekend de natuur in te gaan. Leggen de jongsten in de kinderwagen en wandelen met luiertas rugzak uren door de bossen. Gaan met onze kleuters fietsen en wandelen. Of gaan zelf mountainbiken, hiken, hardlopen en ga zo maar door. En dat doen we het liefst in de natuur. In het bos, langs het strand of in de duinen.

Eenmaal thuis zien we groen in de tuin niet zitten omdat dat veel werk zou zijn. Wie echter de natuur aanhangt zou thuis ook voor wat meer groen moeten zorgen, al was het alleen maar om problemen te voorkomen. Als het aankomende zomer warm wordt en de grond droger, kan het water maar moeilijk door de aarde dringen. Mede daarom is het belangrijk het regenwater daarvoor al wat langer vast te houden en dat kan alleen maar door vooral de tuin niet helemaal vol te betegelen.

Kies voor grote voegen tussen tegels

Helemaal geen tegels hoeft ook niet, maar houd er rekening mee dat als je een terras legt dat de voegen tussen de tegels groot zijn. Er zijn zelfs waterdoorlatende tegels in de handel. Grind is ook een goede keuze. En volgens deskundigen zullen in de toekomst gemeenten zelfs gaan verplichten dat particuliere tuinen zo worden ingericht dat regenwater de grond in kan.