dinsdag 22 juni 2021

R Rubrieken

Gemeente maakt zich hard voor Wassenaarse ondernemers

De gemeente Wassenaar ontvangt veel vragen van ondernemers die willen weten hoe lang het duurt voordat ze duidelijkheid hebben over hun Tozo-aanvraag, de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers. De gemeente doet er alles aan om het proces zo snel mogelijk te laten verlopen. Wethouder Inge Zweerts de Jong (Werk en Inkomen):’ Veel ondernemers in Wassenaar zitten door de coronacrisis financieel in zwaar weer en kampen met grote onzekerheid. We begrijpen dat mensen zich zorgen maken om het voortbestaan van de onderneming waarin ze hun energie, liefde en geld hebben gestoken. Daarom proberen we als gemeente te doen wat we kunnen om onze ondernemers te helpen.’

De Tozo-regeling is bedoeld voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp'ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. De aanvraag en de beoordeling loopt via de gemeente. Omdat de gemeente Wassenaar deze dienstverlening uitbesteedt aan de gemeente Leidschendam-Voorburg kunnen ondernemers terecht bij het loket van Leidschendam-Voorburg via https://www.lv.nl/noodmaatregel-zelfstandige-aanvragen. Behalve de Tozo-aanvraag kunnen ondernemers hier ook een aanvraag doen voor een tijdelijke lening.

Organisatorische uitdaging
Van de Tozo-regeling wordt intussen veel gebruik gemaakt. Ter illustratie: Het aantal Tozo aanvragen dat nu binnenkomt, is al 30 keer meer dan het totale aantal vragen voor bijzondere bijstand voor zelfstandigen in één jaar. Het tijdig afhandelen van het hoge aantal aanvragen is een organisatorische uitdaging.

Acute geldnood

Als een ondernemer in acute geldnood zit, dan kan hij of zij een voorschot aanvragen via www.lv.nl/voorschot. Met acute geldnood bedoelen we: als iemand geen geld meer op de rekening heeft staan. Ondernemers die nog vragen hebben naar aanleiding van de Tozo, kunnen terecht op de site van de gemeente www.lv.nl/ondernemers-en-coronavirus of bel telefoonnummer 14070 (kies: gemeente Leidschendam-Voorburg). We doen onze uiterste best om zo snel mogelijk uit te keren.

Mochten ondernemers andere urgente problemen ondervinden, kunnen zij altijd het contactformulier op de website van de gemeente Wassenaar invullen https://www.wassenaar.nl/inwoners-wassenaar/producten-en-diensten_3548/product/contact-met-de-gemeente_850.html. De gemeente Wassenaar heeft korte lijnen met de secretaris van Ondernemend Wassenaar zodat zij ondernemers ook goed op de hoogte kunnen houden over de ontwikkelingen.

Schuldhulpverlening

Voor schuldhulpverlening en vragen over het invullen van formulieren kan men de Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW) bellen https://www.smowassenaar.nl/. SMOW kan hulp bieden aan de ondernemer als “privépersoon” maar is er niet voor de zakelijke schulden. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Telefoonnummer: (070) 511 22 26.

Werkgeversservicepunt Zuid-Holland Centraal

Ondernemers die ander werk willen gaan doen omdat ze langdurig hun huidige werkzaamheden niet kunnen voortzetten, kunnen contact opnemen met de accountmanagers van het Werkgeverservicepunt Zuid-Holland Centraal, Bas Otto: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Boy Hiestand: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij zijn ook te bereiken via het telefoonnummer (070) 300 95 96.