dinsdag 27 september 2022

N Nieuws

Prijsuitreiking Fotowedstrijd 2020 Groene Cirkel Bijenlandschap

Winnaars van de Groene Cirkel Bijenlandschap fotowedstrijd zijn bekend gemaakt tijdens de online bijeenkomst van het Bijenlandschap-netwerk. Om de betrokkenheid bij de bijen en hun onmisbare rol als bestuiver te vergroten organiseerde Groene Cirkel Bijenlandschap ook dit jaar een fotowedstrijd. Inwoners van de regio van Wassenaar tot Hillegom en van de kust tot Nieuwkoop konden hun foto’s insturen voor de wedstrijd.

Er zijn 503 foto’s ingezonden, waarvan veel van hoge kwaliteit. Een hele klus voor de jury om hieruit de winnaars te kiezen. Ze keken hierbij naar: technische kwaliteit, compositie, creativiteit en de X-factor. De prijzen werden tijdens het jaarlijkse event van Groene Cirkel Bijenlandschap, dit jaar online en met zo’n 200 deelnemers, uitgereikt door Laila Driessen-Jansen, burgemeester van Leiderdorp, juryvoorzitter en voorzitter van het Bijenlandschap.

Winnaars

De eerste prijs was voor een foto van Marcel Jansen: een hommel op een zonnebloem. Hij won daarmee een cursus met natuurfotograaf en jurylid Joost Bouwmeester. Jurylid Emile Jaensch, burgemeester van Oegstgeest en portefeuillehouder groenbeleid van Holland Rijnland, schreef bij deze foto op: “De bij duidelijk in actie, met stuifmeel, op een bloem die doet verlangen naar de zomer. En een directe verwijzing naar de tandwielen van Chaplin’s Modern Times, waarin de wereld wordt aangeklaagd voor vernietiging van mens en bijen. Hoge mate van abstractie en esthetiek.”

De tweede prijs (zie foto onder), bijvriendelijke planten ter waarde van 60 euro, was voor Peter Verwoerd. De jury was onder de indruk van de schoonheid, creativiteit en de techniek van de foto: “Deze fotograaf weet wat je uit een camera kan halen, en kan daarmee een geheel andere wereld laten zien.”

tweedeprijsPeterVerwoerd

De derde prijs (zie foto onder), een bijenhotel, ging naar een foto van Robin Valk: “Hier zien we het harde onbaatzuchtige werken van de bijen voor ons, dag en nacht. Het enige dat ze vragen is om niet uitgeroeid te worden. Deze prachtige kleuren en verfijnde foto, (het is een blauw druifje waar hij aan hangt) geeft dat subtiel weer.”

derde prijs Robin Valk

Over Groene Cirkel Bijenlandschap

Boeren, burgers, overheden, wetenschap, bedrijfsleven, beheerders van gebieden en maatschappelijke organisaties, allemaal werken zij samen binnen de Groene Cirkel Bijenlandschap om een netwerk van bloemrijke bermen, erven, tuinen, parken, bedrijventerreinen, en recreatie- en natuurgebieden te creëren. Al die grote en kleine stukjes grond vormen schakels die ervoor zorgen dat de bijen de beschikking hebben over een groter leefgebied en minder kwetsbaar worden. En zo zorgen we ook voor een mooi, kleurrijk landschap.