vrijdag 26 februari 2021

N Nieuws

Bijeenkomst kunst- en cultuursector inspireert

Op 15 juli jl. organiseerde de gemeente in samenwerking met het Cultuuranker Wassenaar een bijeenkomst voor de kunst- en cultuursector uit Wassenaar. Samenwerken, elkaar helpen en inspireren stonden tijdens deze avond centraal.

De bijeenkomst was ook via een livestream te volgen. Digitale bezoekers kregen de gelegenheid tot het stellen van vragen en het delen van tips en ideeën met de aanwezigen in de zaal. Zo ontstond er interactie tussen de fysieke en digitale deelnemers. Wethouder Lia de Ridder van Kunst en Cultuur en Burgerparticipatie opende de avond officieel. ‘Juist in deze tijd is het belangrijk dat we zowel fysiek als online nog meer de verbinding met elkaar maken.

Daarin zijn we deze avond geslaagd. Kunst en cultuur verrijken de Wassenaarse samenleving. Zo bleek dat bij velen de behoefte bestaat om hier met elkaar en met de gemeente aan te werken. Laten we allemaal een bijdrage leveren aan het versterken van de samenwerking binnen de kunst- en cultuursector. Te beginnen door mee te doen aan het programma van het Cultuuranker dat in september wordt georganiseerd. Wassenaar heeft zoveel te bieden.
Laten we dat zichtbaar maken!’

Cultuurbeleid
Wethouder De Ridder gaf een korte toelichting op het cultuurbeleid dat op dit moment wordt vormgegeven. De verwachting is dat het concept in het najaar kan worden besproken, zodat opmerkingen, suggesties en ideeën van inwoners kunnen worden meegenomen in het definitieve beleid.

Cultuuranker Wassenaar
Helene van ’t Hoen is vanuit de Bibliotheek Wassenaar coördinator van het Cultuuranker Wassenaar. Het Cultuuranker is de benaming voor de samenwerking van de culturele sector. Het uiteindelijke doel is om door uitwisseling van kennis, nieuwe inzichten, samenwerkingen en meer vraaggericht werken tot een grotere cultuurparticipatie te komen. Regio Haaglanden kent een aantal Cultuurankers. Wassenaar is daar sinds vorig jaar
bij aangesloten. Met hen wordt uitwisseling en samenwerking opgezet.

Art of Shopping
Naast de algemene ontwikkelingen binnen het Cultuuranker presenteerde Helene een nieuw project: The Art of Shopping. Van 4 tot en met 13 september wordt in samenwerking met de winkeliers uit het centrum een programma gepresenteerd. Helene: ‘Met The Art of Shopping willen we het publiek na de corona lockdown weer verleiden om deel te nemen aan het openbare leven. Voorstellingen kunnen weer worden bijgewoond, men kan weer cursussen volgen of uitgebreid shoppen. Ook het fysiek aanschaffen van een mooi, nieuw kunstwerk is mogelijk. We laten een hele week zien en voelen hoe belangrijk kunst- en cultuurbeleving is. Het belooft een mooi programma te worden waarin het publiek kan genieten van muziek, kunst, poëzie en meer met wat Wassenaar te bieden heeft op het gebied van kunst en cultuur. Naast individuele kunstenaars en artiesten in de etalages zijn ook de grotere instellingen van de partij. Zo biedt het programma voor elke kunst- en cultuurliefhebber een breed palet aan inspirerende mogelijkheden.’

Beroeps Organisatie Kunstenaars (BOK)
Henk Hofstra verzorgde namens BOK een presentatie. BOK is een stichting zonder winstoogmerk die opkomt voor de collectieve en individuele belangen van professionele beeldend kunstenaars. Henk is naast voorzitter van BOK een Nederlandse kunstenaar die wereldwijd kunstprojecten in de openbare ruimte realiseert. De bezoekers kregen de nodige zakelijke tips om als kunstenaar succesvol te ondernemen, zoals het deelnemen aan netwerken. ‘Delen en uitwisselen - ook buiten de cultuursector en buiten Wassenaar - zijn de succesfactoren voor resultaat’, aldus Henk Hofstra. Hij besprak de diverse regelingen en steunmaatregelen tijdens corona en deelde diverse voorbeelden van succesvolle kunstprojecten.

Meer informatie
Meer informatie over BOK treft u op www.boknet.nl. Neem voor vragen over het Cultuuranker of deelname aan The Art of Shopping contact op met Helene van ’t Hoen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..