dinsdag 18 mei 2021

P Politiek

HartvoorWassenaar: Het regenprobleem

De verwachting is dat de komende jaren het aantal zeer hevige regenbuien toeneemt. Dat is zo'n hoosbui, waarbij in heel korte tijd heel veel regen valt. Komt nu nog weinig voor, maar het gaat vaker gebeuren. 

En al het water dat op wegen en parkeerplaatsen valt, en op de daken van huizen en gebouwen, moet via het Wassenaarse rioleringssysteem worden afgevoerd.

Ons rioleringssysteem zou zulke plotselinge piekvolumes niet aankunnen. met als gevolg ondergelopen straten en kelders. Dat is de stelling van de wethouder. Zonder dat hij dit met cijfers aantoont. Maar hij kwam wel met een verordening waarbij nieuw te bouwen woningen een "waterberging" moeten hebben.
Die waterberging moet 60 liter per m2 dak plus verharding (terras, pad) zijn. De vriendelijke beeldvorming was dat een waterton aan de regenpijp en misschien nog wat aanvullende maatregelen wel voldoende waren.

HartvoorWassenaar heeft gerekend (we waren verrast: als enige). De wat minder grote huizen hebben een dakoppervlak van minimaal 60m2. Maar je zit al gauw aan 80m2. Reken je eigen dakoppervlak maar eens uit. Grofweg het vloeroppervlak op de begane grond plus 20%.  Het dakoppervlak van een woning van de gemiddelde wethouder is 85 m2. Hij/zij moet dan een waterberging hebben van 5100 liter (60 x 85). Dan mag hij/zij 21 watertonnen van 250 liter in de tuin zetten. Dat gaat hem niet worden.

Je hebt dus een installatie nodig voor die hoeveelheid. Die installaties kosten €70 tot €110 per m2 dakoppervlak. Je moet zo'n installatie ook kwijt. In de tuin, of in de kelder. De omvang van een installatie voor 60m2 dakoppervlak is gelijk aan een fiat 500. Plus €4000 tot €6000 als prijs voor de investering. Die mag de huiseigenaar helemaal zelf betalen.

Totale kosten voor de Wassenaarders tussen de €50 miljoen en €80 miljoen. Bizar.

Alleen nieuw te bouwen woningen? Daar los je het probleem niet mee op. Is maar 8% van het totaal. Maar bovenal, in grote delen van Wassenaar komt geen nieuwbouw meer. En daar zal of de capaciteit van het riool moeten worden vergroot, of in bestaande woningen een bergingsinstallatie worden ingebouwd.

HartvoorWassenaar heeft de rest van de raad weten te overtuigen dat dit voorstel terug moet naar het college. Hier kun je niet zomaar even ja tegen zeggen. Je verplicht de Wassenaarse huiseigenaar een enorme uitgave te doen. We hebben letterlijk gezegd: Onverantwoordelijk. Het college gaat nadenken. Wij weten de oplossing al.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide, voor een mooi dorp.