zaterdag 24 juli 2021

K Kunst & cultuur

Mini-opera ‘La Traviata’ groot succes (met video)

Het weer liet zich bij de zesde mini-opera van zijn goede kant zien. Even dreigde het om 13 uur te gaan regenen, maar om 14 uur scheen de zon alsnog volop in de prachtige tuin van het Baljuwhuis, die eigenaar Conijn wederom beschikbaar had gesteld.

Ook dit jaar waren de twee voorstellingen van de opera volledig uitverkocht. De organisatie had de corona regels keurig gehanteerd en de bezoekers zaten allen op ruime afstand van elkaar.

In de voorprogramma’s speelden de twaalfjarige Sam Roëll en zijn zus Maya van vijftien. Beiden zijn leerling van de ‘jong talent klas’ van het conservatorium. Sam speelde op de cello de Gavotte no. 2 van David Popper en zus Maya bracht op de viool het prachtige stuk Hejre Kati van Jeno Hubay ten gehore. Beiden werden begeleid door pianiste Joke van Haeringen.

Voorzitter van de ‘stichting mini opera Wassenaar’, Astrid Dekker heette alle bezoekers van harte welkom en drukte iedereen op het hart zich toch vooral goed aan de corona regels te houden. Vervolgens kondigde zij de mini opera ‘La Traviata’ van Giuseppe Verdi aan en wenste alle bezoekers een fijne voorstelling toe.
Producer en pianist Jeroen Sarphati gaf tussen de verschillende bedrijven een toelichting van wat zich in het volgende bedrijf zou afspelen. Sopraan Selma Harkink, tenor Jan Willem Schaafsma en bas-bariton Sven Weyens wisten met welbekende aria’s als ‘Libiamo ne’lieti calici’ ( het drinklied) en Parigi o cara de harten van het Wassenaarse publiek te veroveren.

Excelsior bracht in haar optreden de muziek van ‘het slavenkoor’ uit Nabucco eveneens van Verdi ten gehore. Na afloop viel de zangers en zangeres van de staand applaus te beurt. Sommige bezoekers waren tot tranen toe geroerd geweest bij het horen van de prachtige aria’s. 

Vele complimenten klonken ook voor de organisatie. “Kijk eens hoe blij iedereen is”, zei Astrid Dekker, “ze zijn hiervoor toch weer voor uit hun huizen gekomen ondanks deze moeilijke tijden. Dat is nu precies wat cultuur doet voor de mensen. Muziek, schilderkunst, opera, wat dan ook. Het maakt de mensen blij en is van onschatbare waarde voor iedereen. Alle cultuuruitingen van deze week waren dan ook een enorm succes!  We zijn onze sponsoren en vrijwilligers ontzettend dankbaar, dat zij dit weer mogelijk maakten.”

Na afloop was er voor de bezoekers een drankje en kon men in de tuin genieten van de kunstwerken van onder meer Eddy Greenwood, Emily Cummings en de leerlingen van Ars en Studium .

De bezoekers konden via de achteruitgang de tuin verlaten. En zo was het geheel met in achtname van alle voorzorgsmaatregelen een groot succes.
De liefhebbers kijken nu al uit naar de zevende editie van mini-opera, die ooit als ‘buurt opera’ begon en nu is uitgegroeid tot een wezenlijk onderdeel van de Wassenaarse culturele leven.

Bekijk de filmimpressie (videocredit Tom Mikkers).