vrijdag 06 augustus 2021

P Politiek

DITdus!: Hoera Corona wordt 1 jaar!

We hebben Corona bijna een jaar nu in leven gehouden wereldwijd, dus dat is wel een feestje waard. We ruilen Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw en alle leuke andere feestelijkheden in voor een Coronafeestje. En zoals er nu een nieuwe traditie opbloeit: in een lockdown, op afstand, via livestreams en social media.
Nu wachten we nog op de slingers die normaal ‘Fijne Verjaardag of ‘Hoera, 50 jaar!’ spellen en nu ‘Happy Second Lockdown’ of ‘Fijne CoronaQuarantaineDagen’ lezen.

De spelletjes die daarbij horen zijn natuurlijk Vingertje Wijzen, AnderhalveMeterMeten en op Wordfeud allemaal themawoorden rond Corona neerleggen.
Aangezien Nederlanders volgens de vertellingen zuinig zijn, kan iedereen nu zelf drank en eten kopen naar believen en de familieleden die altijd garant staan voor een heerlijke maaltijd, schrijven nu in het familiedagboek die met Googledrive is aangemaakt alle recepten op en maken natuurlijk filmpjes van hoe het wel moet. Daarna de filmpjes laten uploaden van hoe het bij de andere familieleden ging en zo heb je de ouderwetse dia-avond helemaal weer gepimpt.

Maar we missen er toch een paar op de chat. Blijkt dat het nichtje die op een basisschool werkt nu opgenomen is in het ziekenhuis. En die lieve oom die altijd met goede tips klaarstaat, moet getest worden, want hij werkt in de thuiszorg. Een oude tante wordt bewust niet genoemd. Zij wordt sinds april gemist. Daar is voor afgesproken dat ze in 2021 op haar verjaardag allemaal het filmpje van de uitvaart gaan kijken op hetzelfde moment.En ik ben hard hierboven. Maar dit is de werkelijkheid die we samen maken.

Ik zie natuurlijk op social media dat ook dorpsgenoten het zwaar hebben en de communicatie rondom het coronavirus helemaal zat zijn. En nu #IkDoeNietMeerMee gebruiken. Ik begrijp het. Meedoen in een onbegrijpelijke mallemolen met slechte communicatie die ook nog eens alleen éénrichtingsverkeer is, is respectloos. En ook vol ongeloof kijken ze naar de mensen die het goede voorbeeld moeten geven en hen dagelijks niet eens de eerste regel : ‘Gij zult 1,5 meter afstand houden tot de andere persoon’ naleven. Ze horen immens hoge bedragen die naar bepaalde groepen gaan en zijzelf vallen overal tussen. En dan diep ik het mondneuskapjesdebacle nog niet eens uit.

Een meisje in het dorp heeft tijdens het stoepkrijten in april gemeten dat 5 stoeptegels de afstand van 1,5 meter is. Gun elkaar die ruimte. En gun elkaar ook die ruimte om het oneens te zijn.Ik blijf mijn mondneuskapje dragen, zo veel mogelijk thuis en blijf bewust 1,5m afstand houden van een ander. Ik hoop dat u dit ook doet, zodat wij snel weer samen kunnen komen om het leven te vieren.

Brenda Hagen
Diversiteit, Inclusie en Toegankelijkheid dus!
DITdus!