maandag 03 oktober 2022

K Kunst & cultuur

Overzichtstentoonstelling Giuseppe Penone uitgesteld

De overzichtstentoonstelling met het werk van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone (1947) wordt verplaatst naar een nader te bepalen moment. Oorspronkelijk stond de tentoonstelling gepland van 28 november 2020 tot en met 5 april 2021. Het besluit is genomen in nauw overleg met de kunstenaar en is een gevolg van de nieuwe maatregelen en onzekerheden rondom het coronavirus. Vanwege de verplaatsing zal ook de geplande perspreview op 26 november 2020 niet plaatsvinden.

'Wij hadden ons er enorm op verheugd het werk van Giuseppe Penone bij Voorlinden te tonen,' licht directeur Suzanne Swarts toe. 'Zijn werk is ware poëzie en prikkelt al onze zintuigen. Juist in deze tijd, waarin de onderlinge afstand groot kan zijn en onze relatie met de natuur onder druk staat, hadden we zijn werk graag willen laten zien. Nu we worden beperkt in onze mobiliteit, wachten we tot het juiste moment waarop we zijn kunst alsnog met een groot publiek kunnen delen.'

Giuseppe Penone en Voorlinden

Voor Giuseppe Penone is de natuur – en bomen in het bijzonder – zowel onderwerp als materiaal. In zijn sculpturen, installaties en tekeningen verwerkt hij boomstammen, bladeren, marmer en leer. In zijn poëtische oeuvre laat hij onze innige verbondenheid met de natuur zien, en maakt hij ons bewust van haar scheppende en transformerende cyclus en krachten. De tentoonstelling omvat zowel vroeg als recent werk en prikkelt al je zintuigen. Iconische sculpturen en ruimtevullende installaties worden afgewisseld met werken van bescheiden en intiem formaat. Al lange tijd volgt Voorlinden Giuseppes werk. In de jaren negentig werd zijn bronzen sculptuur Biforcazione (1991) onderdeel van beeldentuin Clingenbosch. Het werk van de kunstenaar benadrukt en versterkt Voorlindens relatie tussen kunst en natuur. Omringd door zijn oeuvre waan je je dichter bij de natuur dan ooit.

Over Giuseppe Penone

De Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone (1947) werd geboren in Garessio en studeerde aan de Accademia di Belle Arti in Turijn, waar hij nog steeds woont en werkt. Hij was de jongste vertegenwoordiger van de arte povera, een groep kunstenaars in Italië die zich eind jaren zestig verzette tegen de industrialisering en de ontmenselijking in de kunst. Zijn oeuvre wordt over de hele wereld getoond in musea, publieke ruimtes en tuinen. Zijn werk is opgenomen in belangrijke collecties in binnen- en buitenland, zoals het Centre Pompidou in Parijs, het Museum of Modern Art in New York, het Philadelphia Museum of Art en het Tate Modern in Londen.