Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar: We hebben grote zorgen over Valkenburg

20 januari 20212 minute read

HartvoorWassenaar maakt zich zorgen over de ontwikkelingen rond Valkenburg. Wij hebben altijd gepleit voor een zo breed mogelijke buffer, van in ieder geval 1500 meter, tussen Wassenaar en het nieuw te bouwen Valkenburg. Er was zelfs overeenstemming over binnen onze eigen gemeenteraad en met de gemeente Katwijk.

Maar de coalitie onder leiding van de VVD ging na de verkiezingen van 2018 akkoord met een smallere buffer van 900 meter. Omdat de provincie dat wilde. 900 meter is evenveel als wanneer je vanaf de Lange Kerkdam de Prinsenweg afloopt. na driekwart heb je die afgelegd. En op die afstand begint de nieuwe bebouwing van Katwijk. Zo dicht bij.

En daar komen naar verwachting ruim twintigduizend mensen te wonen, tussen nu en 2030. Bijna net zo veel als in heel Wassenaar. Dat zal heel veel druk op Wassenaar uitoefenen. Vooral het verkeer in Wassenaar zal toenemen. Het lijkt wel of de bevolking van Wassenaar in een klap verdubbelt. Het karakter van Wassenaar zal sterk veranderen. Dat is waarom wij ons willen beschermen met zo breed mogelijk groene grachten om Wassenaar heen.

Inmiddels is duidelijk dat er meer woningen dan de afgesproken 5000 gebouwd gaan worden. Katwijk en de provincie gaan er al van uit dat het er 5600 zullen zijn. Maar Wassenaar moet daarmee eerst akkoord gaan. Want de overeenkomst gaat uit van 5000 woningen.
HartvoorWassenaar heeft duidelijk laten weten in de raad, dat een wijziging van de overeenkomst de goedkeuring van de raad nodig heeft. En zonder verbreding van die buffer zullen wij tegen zijn. Dit is een van de mogelijkheden om die buffer toch weer te vergroten.

Maar ook worden op een stuk naast Valkenburg nog 950 extra woningen gebouwd. Dus in totaal zouden er niet 5000, maar nu 6550 woningen gebouwd worden. Tussen hier en de weg van Leiden naar Katwijk. En de provinciale VVD wilde onderzoeken of er nog meer woningen kunnen worden gebouwd.

Waarom HartvoorWassenaar zo fel voor een zo groot mogelijke buffer is? We willen de verstedelijking richting Wassenaar zo ver als mogelijk van ons vandaan houden. We willen niet dat Wassenaar een soort stadswijk wordt. Wel een zelfstandig dorp met veel veiligheid, woongenot en zo min mogelijk verkeer. En het is goed om ruime open natuurgebieden in de omgeving te hebben. Goed voor alle gemeentes die er omheen liggen.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide, voor een mooi dorp.

 

 

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top