Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar: Bouwen in Wassenaar

11 februari 20212 minute read

Al vele jaren neemt het aantal woningen in Wassenaar met kleine stapjes toe. HartvoorWassenaar vindt dat prima, een rustige groei zonder verstoring van het dorpsbeeld.

Er zijn in Wassenaar geen grote vrije ruimtes meer, tenzij we behoorlijke stukken groen opofferen. Een complete wijk, zoals toentertijd “van Polanen” zit er niet meer in.

De groene grachten aan de randen van Wassenaar zijn heilig en staan onder druk (Valkenburg) en binnen onze grenzen “groen” opofferen willen we ook niet.
De om ons heen oprukkende verstedelijking willen we zo ver mogelijk van ons vandaan houden en zeker in Wassenaar zelf niet toestaan.
Groen in noord, groen in zuid, groen in het midden en om ons heen die mooie gracht van groen. Dat maakt dat het fijn wonen en leven is.
Daar moet je heel, heel zuinig op zijn.

En daarnaast, verstedelijking heeft ook te maken met hoogte van nieuwbouw en hoe dicht op elkaar je bouwt. Een normaal huis met 2 verdiepingen en een pannendak is iets anders dan een massief appartementencomplex met 3 of 4 verdiepingen.
In Wassenaar zijn er wel wat voorbeelden van schooltjes die vervangen worden door massieve blokken van 3 of 4 hoog. Het past niet.

Ruim een jaar geleden heeft de provincie aan het college de opdracht gegeven om in Wassenaar voor 2030 ongeveer 1000 extra woningen te bouwen.

Een van de eerste plannen is om op het terrein van het schooltje Den Deijl een massief complex neer te zetten van ten minste 48 woningen. 3 woonlagen. De Warenar moet worden gesloopt en vergroot, voor 15 appartementen. Het gemeentekantoor verplaatsen naar een uitgebouwd raadhuis de Paauw, en het hele havengebied kan worden volgebouwd.

Veel ruimte is er niet in Wassenaar, maar ieder stukje waarop gebouwd kan worden wordt bebouwd, en het gaat ook meteen de hoogte in. Kleine groene stukjes verdwijnen en het karakter van de directe omgeving verandert fors. Kijk naar Bellesteyn.
En de omwonenden, die moeten het maar accepteren. Belangrijk is ook dat de toename van woningen voor grote parkeerproblemen zorgt en voor een forse toename van autobewegingen in het dorp. En met alle problemen die we al hebben, kan dat er niet bij.

Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen, en voor HartvoorWassenaar zal de inzet zijn op het aan Wassenaar opgelegde bouwaantal tot 2030 te verkleinen en veel, maar dan ook veel meer rekening te houden met de omwonenden en wat Wassenaarders willen.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide, voor een mooi dorp

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top