Skip to content
Fotocredit: Brandweer Nederland

Koolmonoxide, een echte sluipmoordenaar!

17 februari 20212 minute read

Koolmonoxide, ook bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Een koolmonoxidevergiftiging kan echt iedereen overkomen. Het maakt je ziek en leidt in het ernstigste geval tot de dood. Het is van levensbelang dat mensen zich bewust zijn van het risico op een vergiftiging én hoe je deze kunt voorkomen.

Koolmonoxidevergiftiging komt het meeste voor als gevolg van:

  • Een verkeerd geïnstalleerd, kapot of slecht werkend verbrandingstoestel: kachel, geiser, cv of combiketel.
  • Het risico van een koolmonoxidevergiftiging wordt nog veel groter als het verbrandingstoestel in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat. Bijvoorbeeld op een boot, in een caravan of in een kleine doucheruimte. En als er geen directe afvoer van het toestel naar buiten is.
  • Niet goed geïnstalleerde of beschadigde afvoer- en schoorsteenkanalen als gevolg van lekken in afvoerbuizen en schoorsteenkanalen of aansluitingen en gebrekkig onderhoud van de afvoerkanalen.
  • Verkeerde stookgewoonten, bijvoorbeeld door kachels en open haarden te gebruiken als allesbranders.
  • Bij gebruik van hout of het gebruik van haard en kachel als allesbrander gaat vervuiling van de afvoerkanalen en schoorsteen een stuk sneller en kunnen er hogere temperaturen ontstaan. Dit heeft weer een effect hebben op de constructieve staat van de kanalen. Bij een vervuilde schoorsteen komen de verbrandingsgassen, en daarmee ook koolmonoxide, ook in huis terecht.
  • In situaties waarbij gas, olie of hout wordt verbrand in een afgesloten ruimte.
    Bijvoorbeeld: binnenshuis barbecueën, het gebruik van heaters in een schuurtje of een afgesloten partytent.

Waar hang je de kool-monoxidemelder op?
Waar je het best een CO-melder kunt ophangen, lees je in het plaatsingsadvies.
Het kan zijn dat het installatievoorschrift in de handleiding van jouw CO-melder hiervan afwijkt. Als dit het geval is, neem dan contact op met de leverancier van melder.
Zie ook het rapport ‘Onderzoek naar geadviseerde locaties CO-melders‘ van de Brandweeracademie.

Doe de test!

Wat weet jij van koolmonoxide?

Tags

BrandweerKoolmonoxidePreventieTest
Gerelateerde artikelen
In De Spotlight: Asielkat Ziva
Back To Top