Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar: Bouwen en Leven

3 maart 20212 minute read

De provincie heeft de opdracht gegeven om uiterlijk 2030 minstens 1.000 woningen bij te bouwen. Nu zijn er ongeveer 12.000 woningen in Wassenaar, dus dat is een behoorlijke uitbreiding.

In Wassenaar kunnen we niet nog een grote nieuwe wijk bijbouwen. Dat betekent dat je tussen de huidige bebouwing moet gaan zoeken naar kleine plekken, die nog vrij zijn of gesloopt kunnen worden.

Men noemt dat inbreiding. Ofwel binnen de bestaande grenzen meer bouwen, en hoger.

Voorbeelden zijn de plek waar nu het schooltje den Deijl staat. Daar moeten ten minste 48 appartementen komen, gebouwd in 3 lagen. Of het idee dat de Warenar gesloopt wordt om daar minstens 18 appartementen te bouwen. Er zitten ook goede ideeën bij. Een mooie bebouwing in het havengebied zal een verbetering zijn.
Maar, de dichtheid van woningen neemt toe. Dat is echte verstedelijking.

1000 woningen in Wassenaar er bij betekent ook een toename van zo’n 1500 auto’s. Die moeten allemaal parkeren. Normaal gesproken heb je daar zo’n 3000 meter straat voor nodig. Maar die straten komen er niet bij. Dus waar laat je die auto’s? Het aantal autobewegingen neemt toe, met ongeveer 4500 per dag. Het wordt daarmee een stuk drukker.

Ook maakt het dat ruimte voor andere dingen niet meer beschikbaar is. Bronovo gaat over 2-3 jaar dicht, en dan mag je naar het Westeinde. Maar er zijn plannen om een groter gezondheidscentrum in Wassenaar te bouwen, Alle huisartsen bij elkaar, samen met specialisten die hun ondersteunen. Maar er is geen ruimte, want de hoogste prioriteit is woningen.

Wat ons echt stoort is dat wanneer er een bouwplannetje is, er weinig rekening wordt gehouden met de omwonenden. Hun leefomgeving wordt stevig aangetast. Maar de gemeente kiest vaak voor meer woningen. Ten koste van het leefgenot van de bestaande bewoners. En dan krijg je rechtszaken. Deze week heeft de Raad van State de bouw aan de Kerkstraat van 4 woningen opgeschort. En zo blijf je problemen houden. Veel mensen worden boos.

HartvoorWassenaar is voor bouwen en een geleidelijke uitbreiding. In de afweging tussen groen en woningen bouwen kunnen we niet altijd voor groen kiezen. We zijn voor 5000 woningen op Valkenburg, geen 6500. We zijn voor 500 woningen in het al bebouwde gebied van Wassenaar, geen 1000. Voorzichtig, rekening houden met de mensen die er al wonen, en met oplossingen voor de toename van parkeren en verkeer. En met ruimte voor de sociale structuur.

Wij van HartvoorWassenaar, wij denken in mogelijkheden.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top