Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar: Onze visie op wonen en leven

24 maart 20212 minute read

De afgelopen weken hebben we in een aantal artikelen onze mening over bouwen, wonen en de ontwikkeling van Wassenaar gedeeld. Tijd om het samen te vatten. Dit is tegelijkertijd de kern van onze visie zoals we die de komende gemeenteraad verkiezingen (maart 2022) aan alle Wassenaarders voorleggen.

1. Het is goed wanneer het totale inwoneraantal van Wassenaar iets stijgt, met name met jongere mensen met kinderen. Zo houden scholen en verenigingen voldoende toestroom. Om dat te bereiken moeten de komende 10 jaar 500 woningen worden gebouwd. 25% sociale woningen, en de overige 75% in de vrije sector, waarvan de helft middel-dure huur-of-koop woningen. Voor 1000 woningen, zoals de provincie dat wil, is te weinig ruimte, tenzij je het karakter van Wassenaar aantast. Wij willen gezinswoningen, de beste directe investering in een bevolking met jeugd.

2. Er ontstaan verschillende plannen om in Wassenaar, bijvoorbeeld op de Vreeburglaan, een paar huizen te bouwen. Dat is goed. Maar dat moet niet ten koste gaan van de omwonenden. Er moeten voldoende parkeerplaatsen zijn en een nieuwe woning moet niet veel hoger worden. Inmiddels zien we de eerste rechtszaken, nadat de gemeenteraad tot bouw heeft besloten, gewonnen worden door de bewoners in de omgeving. Het is te gek voor woorden dat bouwen ten koste mag gaan van het leefplezier van mensen die vaak al tientallen jaren daar wonen. Dus bouwen zonder rechtszaken.

3. We zullen geen “grootse” plannen voor massieve bouw toestaan. De sloop van de Warenar om te vervangen door 18 appartementen willen we niet. De Warenar, een gemeentemonument, offer je niet op. Want als we bouwen, moet Wassenaar mooier worden. Dus kleinschaligheid en respect voor het groen.

4. Wij willen een goed plan ontwikkelen voor het dorpscentrum. We zien, helaas, vele winkels verdwijnen. We willen een kleiner, maar mooi winkelcentrum, en een goed ontwikkeld Stadhoudersplein. Wat voor winkels willen we, hoeveel, en waar? In de vrijgekomen winkels kunnen 60-70 woningen komen. In het centrum, zonder noemenswaardige verbouwingen. En de parkeerplekken zijn er al. Nu €3,2miljoen uitgeven aan een opknapbeurt van de Langstraat is verspilling van ons geld. Eerst een plan.

5. Wat voor HartvoorWassenaar héél belangrijk is dat Wassenaarders, die op zoek zijn naar een sociale woning, voorrang hebben wanneer in Wassenaar een passende woning beschikbaar komt. Voor ons is deze snoeihard.

Dit is, in grote lijnen, ons beeld zoals we met bouwen en wonen omgaan. Wij van HartvoorWassenaar, wij denken in mogelijkheden.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide, voor een mooi dorp

 

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top