Skip to content

Meten is weten: duurzaam doen is winst uit je woning

29 maart 20212 minute read

GroenLinks Wassenaar commissielid Susanne van Eps-Habibe heeft een van de eerste EnergyParty’s in haar wijk Nieuw-Wassenaar georganiseerd. Samen met haar buren gingen ze aan de slag met een gespreksleider waarbij gekeken werd naar ieders energieverbruik en bespaarmogelijkheden. “Het was confronterend om erachter te komen dat wat ik per maand aan energierekening betaal dat mijn buurman met zonnepanelen dat bedrag per jaar betaald”.

“Nu drie jaar verder en inmiddels 18 zonnepanelen rijker op ons dak kan ik ook meelachen met mijn buurman. Voorheen betaalden we euro 400,- per maand aan onze energierekening en dat bedraagt nu euro 180,- per maand. Dat is een jaarlijkse besparing van euro 2.640,-“.
De investering van 18 zonnepanelen bedroeg euro 10.058,- en met de BTW teruggave van euro 1.626,- is dat een netto investering van euro 8.432,-. “Dit bedrag heb ik in nog geen 3,5 jaar terug verdiend”.

“Door deel te nemen aan de EnergyParty en meer recentelijk ook aan de EnergyWebinar hebben we thuis ook extra maatregelen genomen zoals simpelweg de deur van de woonkamer/ hal tijdens de wintermaanden te sluiten, de verwarming 1 graad lager in te stellen en de ketelthermostaat terug gezet op 60 graden (zetmop60.nl). Met de duurzaamheidsvoucher van euro 70,- heb ik radiatorfolie en een slimme radiatorventilator van SpeedComfort aangeschaft. Met deze simpele veranderingen hebben we afgelopen jaar 750 m3 minder gas verbruikt”. Uiteindelijk is de groenste energie de energie die je niet gebruikt.

GroenLinks Wassenaar is voorstander om alle geschikte daken vol te leggen met zonnepanelen. In Nederland ligt nog 30 miljoen m2 dak beschikbaar voor zonnepanelen. Een bijzonder groot oppervlakte wat nog niet wordt benut. Het is makkelijk, nú realiseerbaar en efficiënt om direct bij te dragen aan een CO2 reductie.
Wil je nog meer bijdragen aan een CO2 reductie dan is deelnemen aan de Wassenaarse Energie Coöperatie (WEC) ook een mogelijkheid. Door gezamenlijk te investeren in het plaatsen van zonnepanelen op grote Wassenaarse daken zoals scholen, sportverenigingen of gemeentelijk vastgoed dragen we samen bij aan een duurzaam en toekomstbestendig dorp.

Voor meer informatie en deelnemen aan een EnergyParty kan je terecht op website https://groenemeent.nl/energyparty/
GroenLinks Wassenaar steunt van harte alle zonnepanelen actie’s en is verheugd met de komst van de WEC. Doe je ook mee ?

Fractie GroenLinks Wassenaar

Tags

GemeenteraadGroenLinksIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top