Ga naar hoofdinhoud

HartvoorWassenaar: de kwaliteit van onze lucht

7 april 20212 minute read

Op 16 juli 2019 heeft HartvoorWassenaar het college van B&W gevraagd de luchtkwaliteit in Wassenaar te onderzoeken. Alle partijen, behalve de VVD, waren voor en dat leidde tot een opdracht aan het college.

Het heeft nog twee jaar geduurd, maar per 1 mei 2021 gaat er gemeten worden. De eerste uitslagen worden rond 1 juni verwacht.

We zijn blij dat die metingen nu verricht worden. Iedereen spreekt over de CO2 uitstoot, de klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor de aarde. Maar tegelijkertijd is er weinig belangstelling voor de kwaliteit van de lucht die we nù in Wassenaar inademen. Wij vonden dat wel wat raar.

En dat terwijl er veel bekend is geworden over fijnstof, stikstofdioxide en roet. Het inademen van lucht in Nederland, met het huidige fijnstof-gehalte, is na roken, inmiddels de tweede belangrijkste oorzaak van de totale ziektelast in Nederland.

HartvoorWassenaar heeft onderzocht of de kwaliteit van de lucht in Wassenaar bijzondere aandacht verdient. Het eerste wat je dan leert, is dat de zee een soort basislast aan fijnstof oplevert. De zee laat hele kleine deeltjes los die het land binnenwaaien. Omdat Wassenaar zo dicht aan zee ligt, zit er verhoudingsgewijs veel fijnstof in de lucht.

Maar in Wassenaar worden we vooral ook aan alle kanten omgeven door wegen. Drukke wegen. En die zijn de belangrijkste veroorzaker van fijnstof. De N44 is de grootste boosdoener. Maar ook de drukke landscheidingsweg ligt tegen het dorp. En ten noorden zal de N206 (Tjalmaweg) nog veel drukker worden wanneer Valkenburg volgebouwd is.
Plus de enorme overlast van, helaas, het sluipverkeer.

Er zijn dus in en dichtbij Wassenaar veel bronnen die forse hoeveelheden fijnstof over Wassenaar uitstrooien. En wij willen weten of dat over grenzen heen gaat. Meten is weten. We hopen van niet. En als het wel te veel is, dan moet je in ieder geval direct ingrijpen.
Wij zullen de resultaten van de metingen met belangstelling volgen.

In Maastricht wordt uitvoerig de hoeveelheid fijnstof in de lucht gemeten. Na de bouw van de tunnel voor de A2, die dwars door Maastricht liep (vergelijkbaar met onze N44), is die hoeveelheid fijnstof in de lucht van Maastricht fors afgenomen.
Dat, en het verbannen van sluipverkeer in Wassenaar, houden wij daarom zeer goed in het achterhoofd.

Wij van HartvoorWassenaar, wij denken in mogelijkheden.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide en betrouwbaar, voor een mooi dorp.

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top