Skip to content
Fotocredit: Pixabay/Alexandra Koch

Basisscholen veelvuldig getroffen door coronabesmettingen

26 april 20214 minute read

Waar aan het begin van de coronapandemie nog werd gezegd werd, dat kinderen in de basisschoolleeftijd niet of nauwelijks vatbaar waren voor het virus en het zeker niet konden overbrengen, blijkt de praktijk inmiddels het tegendeel te bewijzen. Met grote regelmaat worden op alle bassischolen in het hele land klassen naar huis gestuurd en in quarantaine geplaatst. In sommige gevallen wordt de school zelfs in zijn geheel gesloten. Zo ook in onze omgeving.

“Wij hebben de school enige weken geleden preventief gesloten”, vertelt Daniëlla Noordervliet intern begeleider van de Bonifaciusschool in Wassenaar.
De besmettingen op de Bonifaciusschool begonnen in groep 4 en spreidden zich uit over andere groepen. Op een bepaald moment waren er 5 leerkrachten besmet en vele kinderen. Toen heeft de directie in overleg met de GGD besloten de school preventief een aantal dagen te sluiten.

Ook de buitenschoolse opvang ging dicht. In Voorburg ging de basisschool de Vijverhof helemaal op slot. 58 leerlingen en 7 leerkrachten raakten besmet, aldus directeur Ewald van Vliet in ‘het Krantje’. Deze week werd basisschool de Regenboog in Voorschoten gesloten tot na de meivakantie. “Vorige week werden er al drie klassen naar huis gestuurd, maar het virus verspreidde zich snel naar alle klassen”, vertelt directeur Patrick van der Spek aan de Voorschotense Krant. “Een kwart van ons team en vele leerlingen zijn inmiddels besmet.”

Ouders zitten vaak met de handen in het haar als een school sluit of een klas in quarantaine moet. Opa’s en oma’s zijn huiverig om op te passen en de opvang is gesloten. Daarom proberen ouders op elkaars kinderen te passen, hetgeen ook weer nieuwe besmettingen in de hand kan werken.
De verhalen van de jonge gezinnen zijn vaak schrijnend. “Ik zit met mijn besmette dochtertje de hele dag op zolder in isolatie en mijn man is beneden met de andere kinderen in quarantaine”, vertelt een moeder. “Het is een onhoudbare toestand.“ Ook worden jonge ouders regelmatig zelf getroffen door het virus. En zoals tegenwoordig veelvuldig in het nieuws te lezen valt, belanden sommigen zelfs in het ziekenhuis of op de IC.

“Mijn zoontje van 5 is samen met de helft van zijn klas en de juf besmet geraakt”, vertelt één van de ouders. “Inmiddels heeft mijn man ook corona en leef ik met mijn dochtertje gescheiden van hen. Maar nu hebben wij ook klachten en moeten worden getest. Wij zijn allemaal al een week in isolatie en quarantaine.”
Om het onderwijsproces er niet onder te laten lijden wordt er op de scholen zo veel mogelijk online lesgegeven. “Voor de kleuters is dat soms wat lastiger”, aldus Noordervliet, “Maar iedereen doet zijn uiterste best om alles voor elkaar te krijgen.”

Gelukkig heeft de Bonifaciusschool haar deuren weer kunnen openen, maar er wordt met argusogen gekeken naar tekenen van besmetting bij de kinderen. “Afgelopen week moest er een leerkracht getest worden en dan moet toch de hele klas weer naar huis gestuurd worden,” aldus Noordervliet. “Mocht die test positief zijn, dan moet de hele klas weer in quarantaine.”

Ondanks alle maatregelen, die de scholen nemen van goede ventilatie tot aparte ingangen, apart lunchen en mondkapjes dragen in de openbare ruimtes, blijft de besmettingsgraad in de scholen in heel Nederland hoog. “Het is gewoon niet te overzien wat er buiten de school gebeurt”, aldus Noordervliet. “Kinderen spelen na schooltijd met elkaar, of komen op de sportclub. We doen wat we kunnen, maar we hebben het vaak gewoon niet in de hand.” En dat geldt voor alle scholen.

Directeur Van der Spek vindt het onbegrijpelijk, dat leerkrachten niet met voorrang gevaccineerd worden. “Wij komen dagelijks met vele leerlingen in aanraking en zoals nu wel is gebleken, kunnen die het virus net zo gemakkelijk krijgen en overdragen als volwassenen. En zonder leerkrachten of met zieke leerkrachten is er ook geen sprake van onderwijs.” Wellicht bieden de zelftesten, die aan de leerkrachten zijn toegezegd enig soelaas, maar voorlopig zullen er nog met grote regelmaat klassen naar huis worden gestuurd en in quarantaine geplaatst worden.

 

 

 

Tags

BasisscholenCoronacrisisCoronavirusLeerlingenQuarantaineRegioWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top