Skip to content
Fotocredit: Grondstofjutters/Maaike de Waele

Jutters vieren drie jaar Grondstofjutters op strand Wassenaar

24 juni 20212 minute read

Op zes plekken langs de Wassenaarse kust kan je sinds 2018 een juttas lenen en gevuld met afval inleveren voor wat lekkers. Woensdag 23 juni werd deze Grondstofjutters aanpak gevierd bij Simpel Aan Zee. Ondanks een op het eerste oog schoon strand, werden vele juttassen aan afval opgehaald.

Visnetten in zee en op strand

Dit jaar werd het jut-event in samenwerking met de duikers van Healthy Seas georganiseerd. Healthy Seas houdt zich sinds 2013 bezig met het opduiken van “ghost nets”. Dit zijn visnetten die verloren zijn gegaan in zee en waarin zeeleven verstrikt kan raken. Van de opgedoken visnetten maakt Healthy Seas nieuwe producten, zoals sokken. Tijdens het jutten werd vooral gezocht naar zogeheten ‘vispluis’, stukjes visnet. Het is een van de meest voorkomende items die op het strand te vinden zijn.

Ook Dunea en Staatsbosheer waren aanwezig om te vertellen over Nationaal Park Hollands Duin, het bijzondere achterland van het Wassenaarse strand. Volgens boswachter Joël Haasnoot zijn daar ruim 6500 soorten planten en dieren te vinden. Wethouder Schokker benadrukte het belang van een schoon strand en toonde zich verheugd met de groeiende bewustwording in de maatschappij. Deelnemers kregen vervolgens een juttas mee om gezamenlijk zoveel mogelijk vispluis en ander zwerfafval van het strand te rapen.

Na terugkomst stuurden de deelnemers, waaronder drie leden van de Wassenaarse Bermbrigade, gezamenlijk een brief naar de visserijsector waarin zij verzochten om de zoektocht naar alternatieven door te zetten.

Grondstofjutters Nederland

De Grondstofjutters aanpak startte in 2015 in Katwijk. Sinds dit jaar kunnen strandgangers een tas lenen in Wijk aan Zee, Noordwijk, Katwijk, Wassenaar, Scheveningen, Westland en Hoek van Holland. Borden bij strandopgangen met de tekst “Aan de wandel? Neem een juttas mee!” attenderen bezoekers op de mogelijkheid een steentje bij te dragen aan een schoon strand.

De speciaal ontworpen juttassen zijn te leen. Bij inlevering is een volle juttas bij de paviljoens een kop koffie, ijsje of ander bedankje waard. Zo werken de paviljoens met wandelaars samen aan een plasticvrije zee door eigen stranden schoon te houden. In Wassenaar kun je een tas lenen bij De Badmeester, Strandpaviljoen Sport, Beachclub Bait, Simpel aan Zee, Surfclub Wassenaar en De Golfslag.

De aanpak is een samenwerking tussen gemeente, strandpaviljoens en strandgangers. Initiatiefnemer Grondstofjutters nodigt iedereen uit om mee te jutten en actie te ondernemen tegen (plastic) zwerfafval. Juttassen kunnen het hele seizoen geleend worden.

Tags

GrondstofjuttersHealthy SeasJubileumRegioSchoon strandWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top