Ga naar hoofdinhoud

Snellere behandeltijden van patiënten met beroerte in HMC Neurocentrum

5 juli 20212 minute read

De acute zorg voor mensen met een beroerte wordt in stedelijke gebieden steeds meer op één centrale plek geconcentreerd, zoals in het HMC Neurocentrum voor de regio Haaglanden.

Een team van verschillende specialisten bij HMC – bestaande uit een klinisch epidemioloog, twee verpleegkundig specialisten acute zorg, een SEH-arts, een verpleegkundig specialist neurologie, twee neurologen en een gezondheidszorgeconoom van buiten HMC -, heeft wetenschappelijk onderzocht wat deze centralisatie heeft opgeleverd voor de patiënt. En dat is positief. “Uit de studie blijkt dat de behandeltijden van patiënten met een herseninfarct na de centralisatie korter zijn geworden,” vertelt klinisch epidemioloog Christien van der Linden die het onderzoek leidde. “Dit draagt bij aan betere uitkomsten voor de patiënten die getroffen worden door een beroerte.”

Het HMC Neurocentrum is een bovenregionaal expertisecentrum voor de behandeling van een beroerte, hersentumoren en slaapstoornissen. In het HMC Neurocentrum behandelen HMC specialisten ziekten en neurologische aandoeningen aan de hersenen, wervelkolom, zenuwen, het ruggenmerg en de spieren.

Verbetering doorlooptijden voor alle patiënten

Ook voor de patiënten die in het ziekenhuis kwamen met andere neurologische klachten dan een beroerte namen de behandeltijden significant af na de centralisatie in het HMC Neurocentrum. “Dat is interessant,” zegt Van der Linden. “Het is natuurlijk het doel en de insteek geweest dat door de centralisatie van de acute neurovasculaire zorg op HMC locatie Westeinde de snelheid verbetert omdat alle ambulances meteen daarnaartoe rijden, dat daar één team aanwezig is, en daar een strak pad van aankondiging tot opvang en behandeling mogelijk is. Dat effect was dus ook bij ons zo te zien.”

Door het concentreren van de acute neurovasculaire zorg in het HMC Neurocentrum, was een zorg vooraf dat patiënten die geen herseninfarct hebben, langer op een behandeling moeten wachten. Van der Linden: “Dat is dus niet het geval. Ook voor de mensen die bijvoorbeeld komen met rugklachten of epilepsie, en dus geen beroertesymptomen hebben, namen de behandeltijden en ligduur juist af na de centralisatie.”

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door ZonMw en het Zorginstituut Nederland. Het toonaangevende vakblad Health Policy heeft het wetenschappelijke artikel gepubliceerd. Dat artikel is hier gratis te lezen.

Tags

BehandeltijdenDen HaagHMC HaaglandenNeurocentrumRegioZorg
Gerelateerde artikelen
Back To Top