Skip to content
Archieffoto

Schaken: Ritzerveld negende t/m 12 jaar

6 oktober 20212 minute read

Nadat jeugdschaker Noah Ritzerveld in de afgelopen twee maanden de NK-titel t/m 9 jaar won, en gedeeld tweede werd t/m 10 jaar, was het niet verbazingwekkend, dat de KNSB hem ook uitnodigde voor het Nederlands kampioenschap t/m 12 jaar. De afgelopen 30 jaar vond dat in Rijswijk plaats, maar de corona gooide roet in het eten. Daarom werd eenmalig naar het Brabantse Best uitgeweken. Bovendien werd het toernooi van drie naar twee dagen ingekort. Dat is pech voor Noah, die zeer diep kan nadenken, maar daar wel tijd voor nodig heeft.

Er deden 52 spelers mee, die 9 ronden moesten spelen. Favoriet was Tommy Grooten, die met een rating van boven de 2000 meer dan 200 elopunten boven de rest uittorende. Noah moest het op papier doen met een 26-ste plaats, precies op de helft. Het lot koppelde Noah in de eerste ronde met zwart aan de favoriet. Hij liet zich niet overbluffen, miste bij zet 22 een winnende matcombinatie, maar een verre vrijpion in het eindspel leverde toch een vol punt op.

Dan kan je toernooi natuurlijk niet meer stuk. In ronde vier (tussenstand 2 uit 3) speelde Noah zijn mooiste partij tegen Fedor Sazonov. Een koningsaanval met een prachtig torenoffer leidde tot mat na 32 zetten. In de vijfde ronde liep hij de derde positie in de tussenstand mis door tijdnood. Met twee pionnen meer werd het remise. Op de tweede dag begon Noah met een nederlaag tegen David Madularea, ook uit de HSB, die derde zou worden. Maar hij toonde zijn veerkracht met twee overwinningen. Heel mooi ging dat tegen Daniel Nijhuis, die helemaal ingesnoerd stond en geen vin kon verroeren.

Met 5,5 uit acht ging Noah als nummer vier de slotronde in. Gachatur Kazarjan was inmiddels met 7,5 punt al kampioen, dat zouden er zelfs 8,5 worden. In de laatste ronde speelde Noah tegen Akshai Katpatal om de tweede of derde plaats. De eerste 30 zetten stond Noah iets beter, maar de damevleugel stortte in, toen zijn koningsaanval niet doorsloeg. Met 5,5 punt finishte Noah als negende. Alleen winnaar Kazarian had sterkere tegenstanders gehad.

Tags

JeugdNoah RitzerveldSchaakclub Bobby FischerSchakenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top