Skip to content
Fotocredit: Katwijks Museum/Cornelis de Koning

Nieuwe tentoonstelling in het Katwijks Museum

10 oktober 20212 minute read

Cornelis de Koning is autodidact. Hij heeft het allemaal zelf moeten uitvinden en ontdekken. Zijn gereedschap: olieverf, penseel en zijn observatievermogen.
Maar zijn fascinatie is toch vooral: licht. In alle verschijningsvormen. Licht als natuurkundig verschijnsel en licht als esthetisch fenomeen.

Cornelis de Koning schildert voornamelijk eenvoudige composities. Echter op zo’n indringende manier dat gewone, alledaagse voorwerpen een eigen leven gaan leiden. Zijn stillevens op paneel en op doek zijn een ode aan de schoonheid van het licht. Naast stillevens maakt hij ‘uitstapjes’ naar het surrealisme. En ook heeft hij het aangedurfd om uitbreidingen toe te voegen aan bestaande wereldberoemde schilderijen. Zo heeft Cornelis ‘The Betrayal of Christ’ van Caravaggio geschilderd en uitgebreid met 2 apostelen.
Ook heeft hij een nieuwe versie gemaakt van ‘Het laatste avondmaal’. Waarbij een ieder in een flinke discussie is gewikkeld met elkaar.
Allemaal te zien tijdens de tentoonstelling in het Katwijks Museum.

‘De complexiteit van de eenvoud’ Kunstschilder Cornelis de Koning (Rijnsburg, 1957)
12 oktober 2021 t/m zaterdag 5 februari 2022 

Over het Katwijks Museum

Het Katwijks Museum combineert een bijzondere collectie 19e en 20e eeuwse werken van buitenlandse en Nederlandse schilders – die aangetrokken werden door de Kunstenaarskolonie Katwijk – met een fraaie collectie lokale en streekgebonden bezienswaardigheden.

Het charmante van het geheel door vrijwilligers gedragen museum zijn de aantrekkelijke inrichting, vaste collectie en de interessante wisselende tentoonstellingen. Het museum besteedt, naast de historische ontwikkeling van de uit de tijd van de Romeinen stammende gemeente (Peutingerkaart), veel aandacht aan de schilderkunst die rond 1900 langs de kustlijn werd bedreven. Dit geldt ook voor de geschiedenis van de visserij en de aan deze bedrijfstak verbonden activiteiten.

Bijzonder bezienswaardig zijn de onderwerpen, die te maken hebben met de geschiedenis van het oude Zeedorp: schitterende scheepsmodellen, nettenboetsters, een zeilmakerij, de koopvaardij en de walvisvaart. Ook specifieke gebruiksvoorwerpen uit het rijke verleden, zoals de klederdracht, sieraden en textiel, hebben hun plek in het museum gekregen. Daarnaast wordt de collectie uitgebreid met attributen en afbeeldingen van het Rijndorp, waar veel tuinderijen waren.

Tags

Cornelis de KoningDe complexiteit van de eenvoudKatwijkKatwijks MuseumRegioTentoonstelling
Gerelateerde artikelen
Back To Top