Skip to content

HartvoorWassenaar: de begroting 2022-2025

3 november 20213 minute read

We hebben dit jaar wederom een begroting die “structureel in evenwicht is met een positief saldo” zoals iedere coalitie met trots zal roepen. HartvoorWassenaar is gelukkig met die vaststelling. Want als je niet zo’n begroting hebt, betekent het dat je onder toezicht van de provincie komt te staan. Dat wil je niet hebben.

HartvoorWassenaar bekijkt iedere begroting van binnen en van buiten. We hebben heel goed zicht op wat achter de cijfers steekt. En we zien ook welke truuks er worden uitgehaald om tekorten weg te werken. Daardoor kan een heel verkeerd beeld ontstaan van de ontwikkeling van onze gemeentelijke financiën.

Om onze echte situatie te begrijpen, kijken we vooral naar wat op de bank staat en hoe zich dat ontwikkelt. Cash op de bank is wat je werkelijk hebt, en niet iets wat uit een boekhouding komt. En wat we sinds 2015 hebben gezien is een jaarlijkse afname van het banksaldo. En dit ondanks het feit dat ieder jaar panden en grond verkocht worden voor veel geld. En ondanks het feit dat er nauwelijks geld wordt uitgegeven aan onderhoud van datgene wat we hebben. Kijk naar de Warenar en het Raadhuis, de achterstanden zijn opgelopen tot meer dan €10mln.
Maar op een gegeven moment kun je er niet meer omheen. Sporthallen moeten vervangen worden, het Raadhuis moet gerenoveerd worden, scholen moeten nieuwbouw krijgen. De lijst is lang.
En dan praten we nog niet over politieke wensen zoals de steentjes van de Langstraat voor €3mln.

Op verzoek van HartvoorWassenaar is een lijst opgesteld van de geplande investeringen. En wat blijkt is dat die (scholen, Raadhuis, sporthal, gymzaal, Langstraat, maar nog veel meer) zoveel geld nodig hebben dat de €45mln die we in 2018 hadden, eind 2025 op zijn. En dan is nog niet alles gedaan. We zijn gelukkig dat dit besef nu bij de hele raad is doorgedrongen. Onze spaarpot heeft toch een bodem. En die is in zicht. Er staat dan niets meer op de bank.

Maar het grootste probleem blijft wat we jaarlijks uitgeven. En ondanks dat de gemeentelijke belastingen de afgelopen drie jaar ieder jaar met 5% extra verhoogd zijn (over de afgelopen 4 jaar totaal 22%), hebben we uitgerekend dat in 2022, €4mln meer wordt uitgeven we ontvangen. Dit tekort is de laatste jaren ieder jaar opgelopen en gaat de komende jaren verder omhoog. En dat gaat ook van het banksaldo af. De risico’s worden groot. We zullen dan in 2025 geld bij de bank moeten lenen. Een schuld die ieder jaar verder oploopt. We zullen de komende weken dit verder toelichten.

Gelukkig gaan we wel wat meer geld uitgeven aan onderhoud van wegen. Af en toe leek het dat de straat vaker gemaaid moest worden dan het gazon.

Alles bij elkaar: Soms moet je wachten totdat de situatie doordringt. En dan kun je ingrijpen. HartvoorWassenaar staat daarvoor klaar. Solide en verstandig.
Wij zijn voor een verstandig financieel beleid.

HartvoorWassenaar, Lijst 2. Henri Hendrickx

Tags

GemeenteraadHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top