woensdag 27 oktober 2021

P Politiek

DITdus! stelt kandidaat Wethouder Rebecca Talbot voor!

DITdus! stelt kandidaat Wethouder Rebecca Talbot voor!

Wat was jouw eerste reactie toen de voordracht voor kandidaat wethouder geaccepteerd was?
“Het is een eer en een genoegen om als kandidaat wethouder te worden voorgedragen vanuit de raad, super gaaf”!
Dat zijn de eerste woorden van kandidaat wethouder Rebecca Talbot, nadat zij te horen heeft gekregen dat zij als kandidaat wethouder is geaccepteerd.
“Er ontstond een vacature en ik gaf aan bij de fractievoorzitter van DITdus! dat ik graag voor die positie wilde solliciteren. Eerlijk gezegd vond ik het vreemd dat de andere partijen in de gemeenteraad geen kandidaten voordroegen, alleen D66 heeft een tegenkandidaat voorgedragen.

Vooral omdat over een jaar weer gemeenteraadsverkiezingen zijn en alle partijen dan ook wethouders kunnen leveren. Een groot misverstand is dat dit vanuit de coalitiepartijen moet gebeuren tijdens de coalitieonderhandelingen. Maar wanneer je de gemeentewet kent, weet je ook dat dit allemaal onzin is. Iedereen die wil, kan zich laten voordragen door een zittend raadslid. Het is immers een democratie”

Maar waarom ben jij geschikt?
“Ik heb jarenlange ervaring en liep mee en gaf gevraagd input aan diverse partijen in de Tweede Kamer, waaronder bijvoorbeeld D66, de VVD en de PvdA. Verder heb ik natuurlijk zelf de politieke partij DITdus! (Diversiteit, Inclusie en Toegankelijkheid dus! opgericht. Er zijn door mij voor jongeren veel veranderingen te weeg gebracht. Bijvoorbeeld de rentemaatstaf op de studielening. Deze was al naar de Eerste Kamer gestuurd, maar door onder andere mijn ‘mail Duthler actie’ en alle Eerste Kamerleden, is het niet doorgegaan. Ik heb daarna een hele mooie mail mogen ontvangen van de voorzitter van de Eerste Kamer. Mijn kracht ligt ook in het verbinden van diverse belangen en de democratische processen. De wet- en regelgeving plus beleid is ook terug te vinden in mijn opleiding. Ik rond nu de master Manager van de Publieke Sector af aan de Universiteit van Leiden. Dit naast de Master Education and Child Studies (Orthopedagogiek).

Ik pak heel snel beleidstukken op en daarmee is het ook handig om juist mij als wethouder te hebben. Natuurlijk heb ik ook genoeg persoonlijke ervaringen met de diverse dossiers, naast de zakelijke kant vanuit de Fractie van DITdus!. Ik weet wat er de afgelopen jaren mis ging en met de huidige koers mis zal gaan. Dan heb je een vernieuwende factor nodig om het voor de inwoners weer aantrekkelijk te maken, maar ook voor alle betrokkenen. Wanneer je oude kennis blijft vasthouden en daar op doorgaat, krijg je dus op vastgelopen dossiers geen oplossing, maar een opstopping”.

Heb je dan wel tijd?
“Natuurlijk! De scripties zijn op schema en de vakken merendeel afgerond. Hoewel het eigenlijk maar een 22,8 urige werkweek is, is het voor mij geen probleem om vrijblijvend wat extra uurtjes er per week in te stoppen om alles weer zo veel mogelijk te repareren wat de afgelopen colleges niet lukte.
Juist omdat ik weet hoe de bestuurlijke processen zouden moeten lopen in de publieke sector (want dat is het gemeentebestuur), kunnen de mouwen opgestroopt worden”.

Hoe zou je jezelf willen omschrijven wanneer je wethouder bent?
“Ik geloof in een eerlijk, integer en transparant bestuur. Doordat ik vooral een verbindend karakter heb, kan ik dus vanuit mijn positie als wethouder het hele gemeentebestuur bereiken, zonder partijpolitiek te bedrijven, en bereikbaar zijn voor alle inwoners. Betrokken, jong, ervaren en speciaal hiervoor opgeleid. Mijn cv laat dit alles ook zien. In principe heb ik alle kennis, kunde en ervaring. Daarbij wil ik ook zo inclusief mogelijk communiceren voor alle inwoners, waarvoor ik bijvoorbeeld ook een cursus Nederlandse Gebarentaal succesvol heb gevolgd. Het gaat hier om een prachtige inhoudelijke functie. En daar ben ik de juiste persoon voor”.

Wat moet er nu nog gebeuren?
“De integriteitscommissie gaat nu nog controleren of ik integer ben en of de geloofsbrieven kloppen. Misschien gaan andere partijen ook nog kandidaat wethouders voordragen, dat weet ik niet. Maar uiteindelijk wordt er gestemd voor de beste kandidaat. Wat ik alleen vreemd vind is dat er geen motivatiebrief of iets dergelijks naar de raad gestuurd hoeft te worden. Ik bedoel, op dit moment komt het dan neer dat wanneer je gekeurd bent, gelijk doorgaat naar de stemronde in de gemeenteraad. Dat is wel een valkuil voor de raad.”

Kandidaat wethouder Rebecca Talbot