zaterdag 08 mei 2021

N Nieuws

Oud-leerling Laurien de Vos bezoekt de Montessorischool met Vattenfall Solar Team

Vrijdag 30 april kreeg de Montessorischool in Wassenaar bezoek van het Vattenfall Solar Team. Laurien de Vos, die vroeger zelf op de school zat, gaf leerlingen van de hoogste klassen uitleg over het bouwen van zonneauto’s en leerde ze meer over duurzaamheid en techniek. Natuurlijk had ze een echte zonneauto meegenomen: kampioensracer Nuna Phoenix.

“Toen ik zelf in groep acht zat zag ik het Vattenfall Solar Team op het Jeugdjournaal. Nu ben ik zelf lid van het team. Ik wil graag jongeren inspireren om het belang in te zien van een fossielvrij leven. Natuurlijk is het extra leuk om dit te doen op je eigen basisschool.”

Het Vattenfall Solar Team bestaat uit studenten van de TU Delft. Ze ontwerpen elk jaar een nieuwe zonneauto. Daarmee doen ze mee aan races zoals het WK zonneracen in Australië. Laurien heeft Scheikunde gestudeerd aan de TU Delft. Binnen het Vattenfall Solar Team is zij verantwoordelijk voor sponsoren en pers. Bovendien bouwt ze op dit moment mee aan de nieuwe auto.

Tijdens het bezoek legde Laurien uit hoe een zonneauto wordt gebouwd en hoe die werkt. Daarna kregen de kinderen de kans om de meegebrachte zonneracer Nuna Phoenix van dichtbij te bekijken. De leerlingen reageerden enthousiast op de komst van het bekende zonneraceteam. Verschillende leerlingen wilden van Laurien weten welke studie ze het best konden gaan volgen om een plekje in het team te bemachtigen.

Annouschka Hoevers, directrice van de Montessorischool: "Ik vind het heel leuk om te zien hoe een oud-leerling van onze school de leerlingen van nu inspireert om hun dromen waar te maken. De kinderen moeten het uiteindelijk gaan doen, zij zijn tenslotte de toekomst, en Laurien laat zien dat alles mogelijk is.”

Dit jaar organiseert het team een ontwerpwedstrijd waarbij leerlingen van basisscholen een ontwerp kunnen maken voor een racehelm. De beste inzendingen worden daadwerkelijk uitgevoerd wat inhoudt dat de coureurs de helm dragen tijdens de race.

De Bridgestone World Solar Challenge geldt als het WK zonneracen. De race in Australiê wordt om het jaar gehouden en teams uit de hele wereld verschijnen met zelfgebouwde zonneauto’s aan de start. De 3000 kilometer lange route voert dwars door de Australische outback. Het Vattenfall Solar Team werd al zeven keer kampioen. Vanwege Covid-19 is de race dit jaar afgelast. Verschillende teams zoeken gezamenlijk naar een alternatief.

lowres HPVV4988 VattenfallSolarTeam Nuna11 zonneauto TUDelft LauriendeVos

Laurien de Vos. Fotocredit: Hans-Peter van Velthoven