zaterdag 16 oktober 2021

N Nieuws

Maak vrienden bij Join Us

In september start in Wassenaar een nieuw programma voor jongeren die behoefte hebben aan meer sociale contacten. Join Us, zo heet het programma en dat is ook de oproep van het jongerenwerk Wassenaar van Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden Holland. Zij roepen jongeren met weinig sociale contacten op om de uitdaging aan te gaan en zich aan te melden voor dit unieke concept. Join Us brengt deze jongeren samen en maakt ze sociaal sterker.

Geen verjaardag vieren
“Met Join us willen we jongeren in Wassenaar bereiken die weinig vrienden hebben en het lastig vinden om sociale contacten te onderhouden,” legt jongerenwerker Manon de Bruijn uit. “Het komt nogal eens voor dat jongeren hun verjaardag niet vieren, omdat ze geen vrienden hebben om uit te nodigen. Dat is natuurlijk wel sneu.” En we hopen dat de Join Us bijeenkomsten hier verandering in brengt. De resultaten van een poll op Instagram geven geen representatief beeld, maar wel werd duidelijk dat er wel degelijk jongeren zijn die sociaal sterker willen worden. Ook kwam uit de poll naar voren dat jongeren zich weleens somber voelen, slecht slapen, spijbelen of gewoon niet lekker in hun vel zitten. “Deze problemen kunnen wellicht ook te maken hebben met eenzaam zijn,” aldus Manon.

Twee groepen
In september gaan er twee groepen starten om jongeren samen te brengen en hen te helpen op een krachtige en positieve manier sociaal redzaam te worden: één voor de leeftijdsgroep 12-18 jaar, en één voor de leeftijdsgroep 18-25 jaar. Iedere twee weken ontmoeten de jongeren elkaar bij locatie scouting de Paauw op de Dr. Mansveltkade 9. Dit is een plek waar jongeren zich prettig voelen en waar mogelijkheden zijn tot veel interactie en spel met elkaar. Waar ze samen allerlei activiteiten doen die ze zelf bepalen en organiseren. Denk aan gamen, films kijken, spelletjes doen of externe activiteiten.

Manon benadrukt dat het zelf bedenken en organiseren heel belangrijk is, daar leren ze juist heel veel van. Iedere jongeren volgt zijn eigen traject bij Join Us. Dit bekent dat de in- en uitstroomdatum en duur van deelname verschillen per jongere en ook heeft iedere jongere andere challenge(s) waar ze aan willen werken. Gemiddeld duurt een traject 1 jaar, waarbij jongeren tweewekelijks de Join Us bijeenkomsten bezoeken. Een jongere stroomt uit wanneer de sociale challenge(s) is/zijn afgerond.

Iedere jongere bepaalt zelf wanneer hij tevreden is over de sociale redzaamheid. De challenge(s) zijn van tevoren bekend bij de begeleiders hierdoor kunnen zij situaties creëren waarbij de jongeren de challenge kan oefenen. De jongeren hoeven hun challenges niet te delen met de groep, alleen als zij willen dat de groep hem/haar hierbij ondersteund.

Tijdens de avonden zijn er twee ervaren begeleiders aanwezig die de jongeren helpen met het verbeteren van hun sociale vaardigheden en het versterken van bijvoorbeeld hun zelfbeeld. De begeleiders worden geschoold door Join Us en beschikken over een relevante (HBO) opleiding en werkervaring.

Wie niet waagt...
Deelname aan Join us is gratis. “Het avondprogramma start om 19.00 uur, we streven ernaar om dan met z’n allen te starten, maar we hanteren een inloop dus later binnenkomen mag ook,” vertelt Manon. Tevens is het mogelijk om niet in september maar bijvoorbeeld een maandje later mee te doen. “We laten niemand vallen,” Als een jongeren uitstroomt checken we na enige tijd hoe het gaat met deze jongeren. We vragen dan of hij/zij de behoefte heeft om terug te stromen in de groep of tevreden is met zijn sociale contacten of nog behoefte heeft aan verdere begeleiding.

Manon vertelt enthousiast. “We hopen dat we de jongeren die mee hebben gedaan met de Join Us bijeenkomsten tools hebben gegeven om voldoende sociaal redzaam te zijn in de toekomst, en een passend netwerk te kunnen behouden dat voldoet aan hun behoeften. Zodat zij hun verjaardag kunnen vieren met vrienden.”

Twijfel je nog? Neem geheel vrijblijvend contact op met het jongerenwerk in Wassenaar, check de website www.join-us.nu of meld je direct aan via https://www.join-us.nu/ik-kom-erbij/. Een nuttige stap als je op een krachtige manier sociaal redzaam wilt worden.