maandag 26 september 2022

A Algemeen

Vitaal ouder worden met SMOW - Ontmoet de vrijwilliger bij u thuis!

Op de zonnigste dag van oktober maak ik kennis met mijn collega-vrijwilligers “huisbezoeken Vitaal Ouder Worden”. Ik noem ze de “Welzijnsgesprekken brigade”. Ze heten officieel niet zo, maar als een echte brigade heb ik ze leren kennen tijdens hun jaarlijkse bijeenkomst. De Wassenaarse hockey club HGC bood gastvrijheid en liet ons kennismaken met Walking Hockey. Deze sportieve activiteit is een actieve samenwerking tussen partners uit het sportakkoord; SMOW, deelnemende fysiotherapeuten en HGC in het kader van Vitaal Ouder Worden voor alle inwoners van Wassenaar van 55 jaar en ouder. Zo heeft ook voetbalvereniging Blauw-Zwart een start gemaakt met Walking Football.

Aan de HGC koffietafel zitten de vrijwilligers die de huisbezoeken uitvoeren: Jane, Inge, John, Karel en Claudia (sociaal werker/coördinator SMOW) die het gesprek leidt. Nicolette en Anneke die ook helpen met de huisbezoeken waren er nu niet bij. De gedrevenheid die ze uitstralen maakt me nieuwsgierig “Wat drijft ze om zo’n gesprek aan huis te voeren?”

Vooral sociaal interesse en wat me direct opvalt is de rust, betrokkenheid en kennis van zaken die deze groep vrijwilligers uitdraagt. Ook een luisterend oor, service gerichtheid en geduld zijn kwaliteiten waarover ze beschikken. Ze zijn via persoonlijke interesses en initiatieven bij SMOW als vrijwilliger terechtgekomen. Inge is de ervaringsdeskundige en doet het al een aantal jaren, de anderen zijn er druppelsgewijs bijgekomen. Een krachtige groep mensen met ieder een eigen geschiedenis, die Wassenaar als verblijfplaats kozen en die elkaar vonden met eenzelfde interesse.

We blikken terug op het afgelopen Corona jaar. Er vonden geen huisbezoeken plaats maar telefonische welzijnsgesprekken. We bespreken ervaringen, wisselen bevindingen uit en brainstormen over hoe het beter, efficiënter kan met inachtneming van de behoeften van de klant. Zodra Corona ons weer wat meer ruimte geeft en we verantwoord op huisbezoek kunnen ontvangen inwoners van 70 jaar namens de gemeenten een uitnodiging voor deelname aan een huisbezoek Vitaal Ouder Worden.

We praten over wat dit specifieke vrijwilligerswerk hun brengt. “Het is een wisselwerking, je geeft energie en tijd maar het bied je ook een bredere kijk op wat er in de ouderensamenleving leeft en het geeft voldoening omdat je echt iets voor ander kunt betekenen". Je geeft tips en advies over activiteiten en mogelijke hulp en kan bij behoefte aan meer ondersteuning een vervolgactie uitzetten bij SMOW. Zo kun je met in onze ogen vaak hele simpele dingen iemand heel erg helpen en dat is mooi om te doen.

We hopen van harte dat we op korte termijn weer bij de inwoners op bezoek mogen en deze de uitnodiging positief zullen ontvangen. Wil je ons ook een handje komen helpen bij onze huisbezoeken en de vitaliteit van onze ouderen stimuleren? Neem dan telefonisch contact met ons op telefoonnummer 070-5112226 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar
van Heeckerenstraat 2
2242 GX Wassenaar
070 - 511 2226 (op werkdagen van 09.00 - 14.00 uur)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / www.smowassenaar.nl

VitaalOuderwordenmetSMOW