Skip to content
Fotocredit: Stoomtrein Katwijk - Leiden

Eerste trein op nieuwe spoorbrug in Katwijk

3 januari 20223 minute read

Vrijdagmiddag 31 december jl. reden maar liefst vier Ruston motorlocomotieven luid toeterend over de nieuwe brug van de vaart van het Valkenburgse Meer. In het nieuwe rijseizoen kan er rond het gehele Valkenburgse Meer worden gereden. Een langgekoesterde wens van de vrijwilligers van Stoomtrein Katwijk Leiden.

Bergen zand en ballast verzet

Jarenlang is gesproken en gedroomd om met de stoomtrein helemaal langs de oevers van het Valkenburgse Meer te kunnen rijden. Dankzij de inzet van een groepje doorzetters wordt deze droom waargemaakt. De laatste veertien dagen van 2021 is keihard gewerkt aan het aanleggen van 200 meter spoor tot aan de brug die sinds een paar maanden over de vaart ligt die naar het Valkenburgse Meer leidt. Net als in de zomer hebben deze mannen hun vakanties besteed aan het aanleggen van het spoor. Enkele van hen hebben zelfs tijdens de Kerstdagen doorgewerkt om het grondwerk voor elkaar te krijgen.

Uitdagingen in de laatste 200 meter

Zoals zo vaak zit het venijn in de staart. Die laatste 200 meter spoor tot de brug zijn bijzonder uitdagende meters met heel veel grondwerk inclusief hellingen en bochten. En de zandwinner moest in het nieuwe jaar het spoor weer kunnen kruisen met machines en vrachtwagens. Een megaklus van jewelste. Geheel uitgevoerd door een clubje enthousiaste vrijwilligers die heel lange dagen gemaakt hebben om deze zware, koude en natte klus te klaren.

Berkheijbrug

De brug heeft 31 december de naam “Berkheijbrug” gekregen. Het bestuur van Stoomtrein Katwijk Leiden ziet dit als een eerbetoon aan de beide broers Berkheij en hun zonen die zich al tientallen jaren belangeloos voor het museum inzetten. Naast het leggen van het spoor hebben zij veel tijd en werk besteed om uit een oude spoorbrug uit Haarlem een echte smalspoorbrug te maken.

Opening van het nieuwe seizoen in het Paasweekend van 2022

Het museum is momenteel gesloten voor bezoek. Tijdens de winterstop wordt er harder door ooit gewerkt. De aanleg van het laatste stuk spoor om de lus definitief te sluiten is alweer in volle gang. Het binnenmuseum ondergaat een totale metamorfose en krijgt een geheel nieuwe en moderne uitstraling. Met de opening van het nieuwe seizoen in het Paasweekend van 2022 kom je straks binnen op de binnenplaats van de firma H. Oving jr. Deze firma start in 1875 als handelaar in spoor- en tramwegmaterieel. In de aannemerswereld is het bedrijf bekend als verhuurder van tijdelijk spoor, locomotieven en kipkarren.

Met het betreden van dit terrein kom je als bezoeker terecht in de wereld van het smalspoor. Het bezoek aan het museum krijgt daarmee een nieuwe dimensie. Voor jong en oud zal er straks op een eigentijdse wijze veel te zien en te beleven zijn.

 

Tags

RegioSmalspoormuseumSpoorbrugStoomtrein Katwijk LeidenValkenburgValkenburgse meer
Gerelateerde artikelen
Back To Top