Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Werkzaamheden Utrechtsebaan (A12) gaan maandag 17 januari van start

11 januari 20223 minute read

Vanaf maandag 17 januari gaat de renovatie van de Utrechtsebaan van start. Vanaf dat moment is de weg tot en met mei 2022 afgesloten voor het verkeer in de richting van het Prins Clausplein. Het verkeer de stad in, richting Den Haag centrum en Scheveningen kan in die periode doorgaans wel gebruik blijven maken van de weg. Het hele weekend ervoor is de weg in beide richtingen afgesloten vanwege de voorbereidingen. De werkzaamheden vinden plaats op het weggedeelte tussen de kruising met de Zuid Hollandlaan (S101) en de toe- en afrit 3 ‘Bezuidenhout’.

Nut en noodzaak
De Utrechtsebaan is het verdiept aangelegde stuk rijksweg van de A12 en loopt tussen de Zuid-Hollandlaan en de gemeentegrens bij Voorburg. Hoewel het een A-weg is, is dit stuk in beheer van de gemeente Den Haag. Dagelijks rijden ruim 60.000 auto’s over deze belangrijke toegangsweg van en naar het centrum van Den Haag. De verdiepte weg is aangelegd in de jaren 1970 en toe aan groot onderhoud. Om te zorgen dat Den Haag goed en veilig bereikbaar blijft, wordt de Utrechtsebaan nu opgeknapt.

Door de verdiepte ligging van de Utrechtsebaan is het asfalt aangelegd in een betonnen bak. De betonnen ondergrond en wanden zijn inmiddels zo’n 50 jaar oud en hebben onderhoud nodig. De gemeente laat daarom het beton repareren en het asfalt vervangen. Ook de riolering wordt in orde gemaakt en de geleiderails in de middenberm worden vervangen. Als deze werkzaamheden klaar zijn, is de weg de komende tientallen jaren weer goed en veilig te gebruiken.

Hinder en maatregelen
Het opknappen van de Utrechtsebaan gebeurt in beide rijrichtingen. Als eerst zijn de rijstroken in de rijrichting naar Den Haag aan de beurt. Het verkeer richting Den Haag wordt dan omgeleid over de rijbanen die normaal gesproken bestemd zijn voor het verkeer dat de stad uit rijdt. Op die manier blijven Den Haag en Scheveningen bereikbaar. Daarna volgen de werkzaamheden op de rijstroken in de richting van het Prins Clausplein. Het verkeer richting Den Haag en Scheveningen kan dan al gebruikmaken van de gerenoveerde weg. Het verkeer dat het centrum over de Utrechtsebaan wil verlaten, wordt tijdens de hele werkperiode omgeleid.

Ook toe- en afrit 3 ‘Bezuidenhout’ zijn tijdens de werkzaamheden in het algemeen toegankelijk. Alleen tijdens enkele weekenden zijn óók de rijrichting stad in én toe- en afrit 3 afgesloten. Het verkeer wordt dan omgeleid. Gedurende de werkzaamheden neemt de overlast wel steeds verder af, omdat toe- en afrit 2 ook gefaseerd opengaat als het werk daar klaar is.

Volledige weekendafsluitingen
In het weekend van 15 en 16 januari is de weg in beide richtingen afgesloten vanwege de voorbereidingen van het werk. Ook in het laatste weekend van januari en in de eerste drie weekenden van februari zal de weg in beide richtingen zijn afgesloten.

Wanneer zijn de werkzaamheden aan de Utrechtsebaan?

Weekend waarin de weg in beide richtingen is afgesloten (voorbereidingsfase):

  • Vrijdag 14 januari 22.00 uur t/m maandag 17 januari 05.00 uur   

Periode waarin de rijrichting de stad uit is afgesloten (hoofdfase renovatie):

  • Maandag 17 januari tot en met mei 2022. 24 uur per dag.  

Weekenden waarin de Utrechtsebaan in beide richtingen is afgesloten:         

  • Vrijdag 28 januari tot en met maandag 31 januari
  • Vrijdag 4 februari tot en met maandag 7 februari
  • Vrijdag 11 februari tot en met maandag 14 februari
  • Vrijdag 18 februari tot en met maandag 21 februari (reserveweekend)         

Omleidingsroutes

  • Verkeer in en uit de richting van Amsterdam en Utrecht wordt omgeleid over de N44, N14 en A4.
  • Verkeer in en uit de richting van Rotterdam wordt omgeleid over de Rotterdamsebaan (S100 en S107).

Kijk voor meer informatie op www.denhaag.nl/utrechtsebaan.

Tags

AfsluitingRegioUtrechtse baanWeekendafsluitingWerkzaamheden
Gerelateerde artikelen
Back To Top