Ga naar hoofdinhoud

Isabel van Eps (16) wil als jongste in de gemeenteraad

26 januari 20223 minute read

De komende gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart staat Isabel op nummer 8 bij GroenLinks Wassenaar. Via haar moeder Susanne van Eps-Habibe maakte Isabel kennis met de gemeentepolitiek. Susanne is namelijk al jaren actief als commissielid voor GroenLinks Wassenaar. Vanwege haar jonge leeftijd kan Isabel nog geen zitting nemen in de raad. ‘’Maar mijn ideeën kunnen wel via mijn moeder in de raad komen. Ik kan doorgeven wat er speelt onder mijn medescholieren, onder de jongeren van Wassenaar, en me daar ook voor inzetten.’’

En dat vind Isabel erg belangrijk: ‘’Iedereen vindt politiek een saai en vermoeiend ding. En dat is zonde, want dat is helemaal niet zo. De politiek biedt juist veel ruimte om je in te zetten voor minderheden, je denkbeelden te delen en zo Wassenaar een fijne woonplaats te maken voor iedereen’’. Een politiek debat kan er best heftig aan toe gaan, maar Isabel is niet op haar mondje gevallen. ‘’Ik meng me ook graag in discussies’’, lacht ze. ‘’Ik heb een duidelijke mening en sta daar ook voor.’’ Dat blijkt ook uit haar profielwerkstuk wat ze schrijft over feminisme. ‘’Ik wil graag onderzoek doen hoe het feminisme van vroeger effect heeft op wat er nu gebeurd. Wat er ondertussen is veranderd en op welk vlak we nog grote stappen kunnen zetten.’’

En zo legt ze ook de link naar de gemeentepolitiek. ‘’Er werden grapjes gemaakt dat mijn moeder actief is bij GroenLinks, docenten namen haar niet serieus. Dat zorgde er juist voor dat ik me nog meer wil uitspreken. Mijn overtuiging delen dat het wél anders kan.’’ Vaak wordt gedacht dat je radicaal alles om moet gooien, maar dat is helemaal niet zo. Je kunt ook kleine stapjes zetten. Isabel: ‘’Ik koop bijvoorbeeld vaker vintage kleding en thuis eten we geen vlees meer. Dat is helemaal niet gek of moeilijk.’’

Toch zorgt haar levensstijl regelmatig voor vervelende opmerkingen. Dat raakt Isabel niet. ‘’Juist negatieve opmerkingen geven voor mij aan dat het zo hard nodig is om me in te zetten’’, vertelt ze. ‘’Voor Paarse Vrijdag, voor het klimaat. Ik hoop dat ik met mijn kandidaatstelling het goede voorbeeld kan geven. Want ik weet zeker dat veel andere jongeren zich ook politiek in zouden willen zetten!’’

Wil je kennismaken met Isabel en de andere kandidaten van GroenLinks Wassenaar? Lees meer op onze website https://wassenaar.groenlinks.nl of volg ons op Instagram @GroenLinks Wassenaar

Tekst: Lauri van Oosterom

Isabel van Eps

Isabel van Eps. 

 

Tags

GemeenteraadGR2022GroenLinksIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top