Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: PR

HartvoorWassenaar: zelfstandigheid en solide lokaal bestuur

1 februari 20222 minute read

Wassenaar heeft zijn zelfstandigheid behouden. Wij van HartvoorWassenaar zijn daar echt trots op. Behoud van onze identiteit en zelf beslissen staan voorop. Maar je moet goed met je zelfstandigheid omgaan en niet door anderen laten vertellen wat beslist wordt. Twee voorbeelden:

Rijksbijdrage:
Iedere gemeente krijgt van de overheid jaarlijks geld, Wassenaar ongeveer €50miljoen. Het aantal inwoners is de belangrijkste factor voor de hoogte van de Rijksbijdrage.
Daarnaast heeft de regering bedacht dat de huizenprijs in een gemeente mede bepalend is voor de Rijksbijdrage. Hoe hoger de gemiddelde huizenprijzen in een gemeente ten opzichte van het landelijk gemiddelde, hoe minder rijksbijdrage. Deze “strafkorting” is opgelopen tot ruim €6miljoen per jaar!! €500 per huishouden! Als je tekort komt kun je de gemeentebelastingen verhogen.

HartvoorWassenaar wil voor het financieel herstel van onze gemeente hiertegen in verzet. Dit is indirecte inkomenspolitiek en niet toelaatbaar. Het is een extra belasting voor Wassenaarders. We willen dit corrigeren, waardoor de gemeentelijke belastingen niet omhoog hoeven en de dienstverlening aan de Wassenaarders wordt hersteld.

Woningbouw:
Wassenaar heeft van de provincie de opdracht gekregen 1000 woningen te bouwen voor 2030. HartvoorWassenaar vindt 500 woningen genoeg. Forse toename verkeer, parkeren wordt lastiger. Gaat ten koste van groen.
De provincie wil dat we 50 woningen bouwen op de plaats waar nu schooltje Den Deijl staat, aan de Middelweg. Zelfs is aangegeven welk types woningen. Hoogte tot 14 meter. Past niet in Wassenaar, de omwonenden gruwen er van. Groen gaat verloren en overlast verkeer. De opbrengst van de grond voor de gemeente is €800.000.

Samen met een gerenommeerde Wassenaarse makelaar hebben we uitgerekend wat wel goed past. 30 eengezinswoningen. Die worden verkocht voor €610.000. De bouwkosten zijn €405.000. Voor de Wassenaarders houdt de gemeente €6miljoen over.
Die zou dan gebruikt kunnen worden voor goede dingen waar Wassenaarders wel wat aan hebben. Dit is wat we willen.

De provincie mag niet zomaar dwingen. Daar gaat de gemeenteraad over. Maar je moet als gemeenteraad wel een stevige rug hebben om de druk te weerstaan.
HartvoorWassenaar is een lokale partij en geen afdeling van een landelijke partij. En dat heeft grote voordelen. Wie kan druk uitoefenen, behalve de Wassenaarders?

Het is onze ambitie dat 50% van alle Wassenaarders op een lokale partij stemt. De gemeenteraad wordt dan van de Wassenaarders. Mooi.

Ga stemmen!
Stem lokaal
Stem met je Hart voor Wassenaar!

HartvoorWassenaar, Lijst 2, Henri Hendrickx
Solide en verstandig

Tags

GemeenteraadGR2022HartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top