Skip to content

Voor GroenLinks Wassenaar wordt Zero Waste winkelen het nieuwe normaal

2 februari 20222 minute read

GroenLinks Wassenaar zet zich in voor een afvalvrije economie en wil inwoners financieel belonen die meedoen met het afvaldieet. De gemiddelde Wassenaarder produceert jaarlijks per persoon meer afval dan de gemiddelde Nederlander. Geen wonder dat Avalex relatief duur lijkt. Betalen naar gebruik is logisch en eerlijk. Bijvoorbeeld door in de jaarlijkse heffingen een kleine zwarte kliko van 140 liter goedkoper te maken dan een grote zwarte kliko van 240 liter. Kleine veranderingen kunnen grote klimaatwinst opleveren. En onze afvalverwerking goedkoper maken. Waarbij klantvriendelijkheid niet uit het raam gegooid mag worden. Daarom is het logisch om groenbakken in de zomer en herfst wel wekelijks op te halen.

Voor GroenLinks Wassenaar is het een “no brainer” dat voorkomen beter is dan genezen. Als je geen afval je huis in laat, hoef je het ook niet weg te gooien.
Enkele van onze lokale ondernemers helpen hier al proactief aan mee. Zij geven met een “Zero Waste” sticker op hun raam aan dat klanten gerust hun eigen verpakking mogen meenemen, om koffie, brood, taartjes, of andere etenswaren in mee naar huis te nemen. Op de Zero Waste stickers staat geschreven: ”Neem gerust je eigen verpakking mee”. Wil jij helpen afval minderen, dan is dit een mooie en vrij eenvoudige verandering om in mee te doen. Als klant, en als lokale ondernemer.

Zero Waste Nederland is een landelijke beweging opgericht in 2018 door Klimaatburgemeester Elisah Pals. Elisah is vooral bekend om haar onvermoeibare inzet voor het terugdringen van afval en verspilling, door talloze tips te delen en ludieke acties te organiseren.

Lijsttrekker Sonja Hibbert: “Steun onze ondernemers en koop lokaal. En help onze afvalberg te verkleinen door uw eigen verpakkingen mee te nemen. Zo maken wij samen, stapje voor stapje, de wereld duurzamer. Want de toekomst, die maken wij samen”.

Wil je meer tips? Kijk dan op de website https://zerowastenederland.nl en/ of doe mee met het Wassenaars Afvaldieet. Aanmelden: https://groenemeent.nl/wassenaars-afvaldieet

Meer weten over ons verkiezingsprogramma? Lees meer op onze website https://wassenaar.groenlinks.nl

Foto: Sonja Hibbert, lijsttrekker GroenLinks Wassenaar bij delicatessenzaak SooFrench

Zero Waste sticker Sonja bij SooFrench

 

Tags

GemeenteraadGR2022GroenLinksIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top