Ga naar hoofdinhoud
Elsgeesterpolder, Rijnsburg. Fotocredit: Joop van Egmond/DUNAatelier

Expositie in DUNAatelier Katwijk – Winterfleur: Joop van Egmond (MOND)

7 februari 20222 minute read

Schilderijen en sculpturen van de veelzijdige kunstenaar Joop van Egmond (MOND, 1943-2018) zijn van zaterdag 12 februari tot en met zondag 27 maart 2022 te zien in het Katwijkse DUNAatelier.

De verkoopexpositie ‘Winterfleur’ toont beelden, aquarellen en schilderijen in acryl en olieverf van de Rijnsburgse kunstenaar. Deze expositie is te zien op de begane grond.

Van Egmond was een autodidact die zich met veel doorzettingsvermogen bekwaamde in technieken als aquarelleren, olieverven, tekenen, beeldhouwen, etsen en houtsnijden. Uit zijn schilderwerk blijkt de invloed van het Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg en de Friese landschapsschilder Gerrit Benner. Toch ontwikkelde Van Egmond een eigen stijl, die krachtig en expressief valt te noemen en daarmee de persoonlijkheid van de kunstenaar treffend weergeeft. In zijn geboorteplaats stond Van Egmond bekend als een sociaal bewogen man.

Op latere leeftijd begon Van Egmond met beeldhouwen en nam hij het pseudoniem MOND aan. Zijn monumentale beelden in roestvast staal, brons en kunststof bestaan uit gestileerde vormen en getuigen van een bedrieglijke eenvoud. Geheel in lijn met zijn opvatting dat kunst geen repetitie is zijn veel van de beeldhouwwerken uniek. Verscheidene sculpturen zijn aangekocht door bedrijven en gemeenten of bevinden zich in privécollecties.

De kust bij Katwijk en de Duin- en Bollenstreek zijn altijd al een inspiratiebron geweest voor Van Egmond. In de expositie zijn daarvan veel genoeg voorbeelden te zien maar Van Egmond trok ook verder het land in. Regelmatig maakte hij fietstochten door het Friese en Groningse landschap of was hij te vinden in Zeeuws-Vlaanderen. Hij vond er stilte en vervoering.

De expositie is vanaf zaterdag 12 februari tot en met zondag 27 maart van vrijdag tot en met zondag van 14 – 17 uur te bezichtigen in het DUNAatelier, Boulevard Zeezijde 31 (Duinplein tegenover de Vuurbaak), Katwijk.

De coronapas, afstand houden en het dragen van een mondkapje zijn verplicht.

Tags

DUNAatelierExpositieJoop van EgmondKatwijkMONDRegioWinterfleur
Gerelateerde artikelen
Back To Top