Skip to content

Sonja Hibbert: “Vrijdag 11 februari trek ik een warme trui aan”

11 februari 20222 minute read

Vandaag hebben we alweer de zestiende warme truiendag. “Ik doe mee” zegt Sonja Hibbert, lijsttrekker van GroenLinks Wassenaar

Meedoen is simpel: trek extra warme kleren aan, zet de verwarming een graad lager en bespaar hiermee 6% energie en CO2 uitstoot. Als heel Nederland dit vandaag doet betekent dit 6,3 miljoen kilo minder CO2 uitstoot!

Ook GroenLinks Wassenaar vraagt met warme truiendag aandacht voor de verandering van ons klimaat. Nog niet zo lang geleden zei premier Rutte niet voor niets dat door klimaatverandering de Noordzee drie tot vier meter kan stijgen. Als dat gebeurt dan kunnen we niet langer in het westen van ons land wonen, nota bene het dichtstbevolkte deel van Nederland.

Ons leven anders inrichten
“Warme truiendag is echt belangrijk,” onderstreept Sonja Hibbert. “Het herinnert ons er aan dat we ons leven anders moeten gaan inrichten. Het simpelweg verminderen van ons energieverbruik is daarin een belangrijke stap.”

“Toen mijn man en ik meer thuis gingen werken hebben wij eerst heel stoer onze verwarming overdag uit gezet. Dat bleek een stap te ver voor ons. Inmiddels hebben wij een goede balans gevonden. Onze thermostaat staat overdag standaard laag en ik heb een elektrisch kussentje op mijn stoel, draag schapenwollen sloffen en laagjes kleren over elkaar heen. Bij de afronding van video-overleggen breng ik soms mijn kussentje in beeld. Dan komen vaak mooie gesprekken op gang. Over ervaringen na grote aanpassingen, zoals warmtepompen en zonnepanelen. En vooral over het nut van de kleinere aanpassingen, zoals tochtstrips en radiatorfolie aanbrengen. Of de gordijnen sluiten zodra het donker is en overdag de zon zoveel mogelijk naar binnen laten.”

Gemeente moet het goede voorbeeld geven
We moeten en kunnen klimaatverandering tegengaan. Ook lokaal. Daarom moet de gemeente voor haar eigen gebouwen zelf het goede voorbeeld geven. Beter isoleren en duurzamer verlichten van de gebouwen waarvan de gemeente eigenaar en medeverantwoordelijk is, zoals verenigingsgebouwen en scholen, kan veel sneller. Ook onze twee woningbouwverenigingen hebben een voorbeeldfunctie, zodat de energierekening van huurders lager wordt en hun wooncomfort hoger.

Iedereen kan iets doen. “Ook vandaag meedoen met warme truiendag heeft impact”, besluit de lijsttrekker van GroenLinks Wassenaar enthousiast.

GroenLinks Wassenaar campagne filmpje al gezien? Ga snel naar onze website https://wassenaar.groenlinks.nl

 

Sonja warme truiendag

Tags

GemeenteraadGemeenteraadsverkiezingenGR2022GroenLinksIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top