Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: LUMC

Het LUMC geeft prioriteit aan het levende nierdonatie programma

12 februari 20222 minute read

In 2021 heeft het LUMC maar liefst 81 nieren getransplanteerd afkomstig van levende donoren. Hierbij speelt het in op het schrijnende tekort aan dialysecapaciteit in de regio.

De regio Zuid-Holland kampt met een groot dialysetekort. Hierdoor is er regelmatig geen plek voor patiënten om te dialyseren waardoor sommige patiënten meerdere malen per week ver moeten reizen. De oplossing volgens het LUMC? Geef de prioriteit aan het levende nierdonatie programma. Zo zette het LUMC vorige jaar vol in op niertransplantaties bij leven, iets wat ondanks de coronapandemie resulteerde in een record van 81 aantal levende niertransplantaties.

Levende niertransplantaties

Als een nier of lever van een overleden donor beschikbaar komt is de urgentie hoog, omdat deze organen niet verloren mogen gaan. De nierdonaties bij leven zijn op dit moment ingeschaald als minder urgent. Deze niertransplantaties zijn namelijk geplande zorg en er is een alternatief beschikbaar: dialyseren. Maar omdat de dialysecapaciteit in verschillende regio’s onder druk staat, is het van groot belang dat de levende niertransplantaties dezelfde prioriteit krijgen als transplantaties met organen van overleden donoren. Sinds 2021 schaalt het LUMC nierdonaties bij leven ook in als urgent.

Hierdoor zijn we erin geslaagd om, in tegenstelling tot de rest van Nederland, onze wachtlijst voor transplantatie te verkorten, aldus Prof. Ian Alwayn, Hoogleraar en hoofd Transplantatiechirurgie LUMC.

Tags

DialysetekortLeidenLUMCNierdonatieNiertransplantatieRegio
Gerelateerde artikelen
Back To Top