Ga naar hoofdinhoud

Marcel Kleizen wil Wassenaar graag fietsvriendelijker maken

18 februari 20223 minute read

Marcel Kleizen is nog relatief nieuw in onze gemeente, hij woont pas sinds afgelopen zomer in Wassenaar. Als echte fietsfanaat is hem al opgevallen dat ons dorp op dat vlak nog wel wat kan veranderen. ‘’Het zit hier echt in de cultuur om ergens met de auto naartoe te rijden. Het is gemakkelijk om overal te parkeren, dus je pakt gewoon sneller de auto.’’ Het resultaat is dat de fiets vaak blijft staan. Zonde! Marcel wil dit veranderen. ‘’Ik wil ervoor zorgen dat mensen en vooral kinderen vaker de fiets pakken.’’ Want fietsen is niet alleen gezond, het zorgt ook voor minder autobewegingen. En dat is weer beter voor het milieu.

Daarvoor moet nog wel het een en ander verbeteren in ons dorp. Marcel, die binnenkort afzwaait als fietsburgemeester van Den Haag, zit al boordevol plannen om ook Wassenaar fietsvriendelijker te maken. ‘’Het is voor mij belangrijk dat kinderen echt veilig naar school en sport toe kunnen fietsen. De gemiddelde snelheid in ons dorp ligt redelijk hoog en niet alle fietspaden zijn in even goede staat.’’ Dit kan zorgen voor onveilige fietssituaties, zeker in combinatie met de ochtendspits. Marcel’s plan? ‘’De onveilige straten aanpakken, voorlichting geven over fietsverlichting en vooral ook laten zien hoe tof het is om lekker samen te kunnen fietsen naar de bibliotheek of sportvereniging.’’

Daarnaast wil hij zich ook in gaan zetten voor meer en vooral betaalbare woningen. ‘’Jongeren vertrekken nu of wonen nog lange tijd bij hun ouders, omdat ze geen eigen woning kunnen vinden.’’ En hij wil graag op een positieve manier bijdragen aan de energietransitie. ‘’Ik heb zelf gemerkt hoe relatief simpel het is om van het gas af te gaan. Het was eigenlijk zo gebeurd.’’ Uiteraard heeft niet elk huishouden voldoende financiële middelen om hun huis te verduurzamen en juist die huishoudens wil Marcel graag helpen en ondersteunen. Want zo stelt hij: ‘’Ook met kleine stapjes kun je veel bereiken”.

De link met GroenLinks Wassenaar is snel gelegd. Marcel kwam met onze lokale afdeling in aanraking toen hij werkte aan een project om scholen te verduurzamen. ‘’We hebben toen zonnepanelen aangelegd en hier heb ik mensen leren kennen van GroenLinks Wassenaar. Ik voelde me meteen thuis.’’ Een ander voordeel van actief worden in een kleinere gemeente: je kunt hier relatief makkelijk impact maken. ‘’Samen maken we het dorp. Ik wil echt iets doen voor mijn woonplaats en dit is ook meteen een mooie manier om te integreren’’, lacht Marcel.

Tekst: Lauri van Oosterom
Foto: Valerie Kuypers

Marcelcampagne

 

 

Tags

GemeenteraadGemeenteraadsverkiezingenGR2022GroenLinksIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top