Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: PR

Internationale Vrouwendag volgende week ook nog vieren? Stem 14, 15 of 16 maart op een vrouw

8 maart 20222 minute read

Dinsdag 8 maart vieren wij Internationale Vrouwendag. Ieder jaar wordt op deze dag wereldwijd (extra) aandacht gevraagd voor gelijke rechten, eerlijke kansen, vrijheid en veiligheid voor alle vrouwen.

Internationale Vrouwendag is ook voor onze gemeentepolitiek van belang. De strijd voor invoering van het kiesrecht voor vrouwen was immers een van de ontstaansredenen van deze jaarlijks terugkerende dag. Nederlandse vrouwen kregen in 1917 “passief kiesrecht” (het recht om gekozen te worden) en pas twee jaar later “actief kiesrecht” (het recht om te stemmen).

In 1919 werd in Nederland het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid geïnstalleerd, een jaar later dan in de landelijke politiek. Meer dan honderd jaar later is de verhouding vrouwelijke gemeenteraadsleden nog steeds geen afspiegeling van onze maatschappij. Ook niet in Wassenaar. Dit terwijl diversiteit, in al haar vormen, positieve effecten heeft op creativiteit, innovatie en samenwerking. Belangrijke basisvoorwaarden voor een doelmatig en doeltreffend, dus slagkrachtig, lokaal bestuur.

Voor de vorige verkiezingen, in 2018, werden 6 van de 21 raadszetels bezet door vrouwen. GroenLinks Wassenaar heeft toen, samen met vier andere aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemende partijen een convenant ondertekend met als doelstelling: meer vrouwen in ons gemeentebestuur. Dit doel is tijdens die verkiezingen in 2018 nog niet gehaald: de vrouw-man verhouding in de gemeenteraad bleef precies hetzelfde als voor de verkiezingen. Door tussentijdse wijzigingen is deze verhouding inmiddels met 1 zetel verschoven: 7 van de 21 raadszetels worden bezet door vrouwen. Dat kan beter!

GroenLinks Wassenaar houdt zich aan onze inspanningsverplichting van vier jaar geleden. Wij zijn trots op onze kieslijst van 7 vrouwelijke kandidaat-raadsleden en 6 mannelijke kandidaat-raadsleden. Allen logische denkers en proactieve doeners en gericht op samenwerking. Want de toekomst, die maken wij samen. Dit jaar is het thema van de Internationale Vrouwendag niet voor niets: “V/M solidariteit – de kracht voor verandering”.

Stem voor verandering en richting een slagkrachtigere gemeenteraad. Stem 14, 15 of 16 maart op een van uw dorpsgenoten van GroenLinks Wassenaar!

Foto v.l.n.r.: Isabel van Eps, Susanne van Eps-Habibe, Rozhan Shirakvand, Sonja Hibbert, Norga Simons, Suzan Tirion-van der Goes & Eefje van Sloten-Bronsveld

Groenlinkscampagne

Tags

GemeenteraadGemeenteraadsverkiezingenGR2022GroenLinksIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top