Skip to content
Fotocredit: Stoomtrein Katwijk - Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden zoekt vrijwilligers

15 maart 20223 minute read

Stoomtrein Katwijk Leiden bestaat al meer dan 50 jaar. De drijvende kracht achter deze organisatie is een grote ploeg van 140 trouwe vrijwilligers. Er zijn geen betaalde medewerkers in dienst. In die vijf decennia is de grootste collectie smalspoor ter wereld bijeen gebracht in een fraai binnen- en buitenmuseum. Geen (restauratie) klus is deze mannen en vrouwen te groot. Momenteel wordt hard gewerkt aan de nieuwe inrichting van het museum. Voor dit museum zijn zij op zoek naar gastvrouwen en gastheren die de bezoekers vriendelijk welkom heten en die koffie, thee, frisdrank en ijsjes willen verkopen.

Gastvrouw of gastheer

Het museum is de afgelopen anderhalf jaar grondig verbouwd en er is 400 vierkante meter expositieruimte bijgekomen. Voor het ontwerp stond Jora Vision uit Rijnsburg garant. Dit bedrijf werkt internationaal voor grote musea en pretparken. Met Pasen gaat het museum weer open en de bezoekers zullen versteld staan wat er is gepresteerd. Een mooi staaltje van samenwerking van professionals en vrijwilligers van Stoomtrein Katwijk Leiden. Op het centrale dorpsplein, met op de achtergrond een historisch stoomtramstel, is een terras gerealiseerd. De bezoekers kunnen daar genieten van een kopje koffie of thee in de tijd van vroeger. Hun kinderen of kleinkinderen zijn lekker aan het spelen in de grote kindercorner die ze vanaf het terras kunnen gadeslaan.

Vindt u het leuk om gastheer/gastvrouw in het vernieuwde museum te zijn? U hoeft heus geen treinfanaat of techneut te zijn om mee te kunnen doen. U helpt mee dat alles klaar staat voordat de bezoekers komen en na sluitingstijd helpt u met opruimen. U wijst bezoekers de weg, helpt in de koffiecorner en houdt ondertussen ook in de gaten of de bezoekers zich plezierig en veilig kunnen vermaken.

Ervaren vrijwilligers zorgen dat u de instructies krijgt die nodig zijn. Als u het leuk vindt om informatie aan bezoekers te geven of zelfs rondleidingen te verzorgen, dan kan dat geregeld worden. Wilt u ook meedraaien in de treindienst of meehelpen bij onderhoud of restauratie in de werkplaats, dan behoort dat uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Altijd ruimte voor nieuwe vrijwilligers

De collectie is sterk gegroeid. Er worden nog steeds nieuwe items toegevoegd en met de groei van het buitenmuseum moeten steeds meer gebouwen worden onderhouden. Er is dus altijd behoefte aan mensen met kennis en ervaring op het gebied van:

– metaalbewerking (o.a. draaien, frezen en lassen);
– installatiewerk, zoals loodgieter en cv en elektra;
– schilderwerk;
– bouwkundige werkzaamheden, zoals timmer en metselwerk;
– groenonderhoud, zoals snoei- en maaiwerk.

U zult er geen spijt van krijgen. Het team van vrijwilligers is een hechte en gezellige ploeg van mensen van alle leeftijden die gezamenlijk werken aan een kindvriendelijk museum waaraan heel veel mensen plezier beleven. Ook als u andere kennis en ervaring heeft, kunt u een mail sturen naar organisatie@stoomtreinkatwijkleiden.nl U wordt dan snel opgeroepen voor een kennismakingsgesprek.

 

Tags

RegioStoomtrein Katwijk LeidenValkenburg zhVrijwilligers gezochtVrijwilligerswerk
Gerelateerde artikelen
Back To Top