Skip to content
Fotocredit: DunAatelier

“Montmartre aan zee” Expositie portretten, gouaches en gesneden houten beeldjes in DUNAatelier

1 april 20222 minute read

Er wel eens aan gedacht een snel portret te laten maken? Zoals dat ook in de Parijse schilderswijk Montmartre gebeurt? Iedereen krijgt een kans om dit te realiseren door zich op 1 april in het DUNAatelier aan te melden. Drie kunstenaars, allen ook portrettist, maken er ieder één ter gelegenheid van de opening van een nieuwe tentoonstelling waaraan zij ook deelnemen. Uit de aanmeldingen op 1 april worden drie gelukkigen getrokken die de volgende dag hun portret in het DUNAatelier kunnen laten maken in 2 à 2,5 uur. En dat gratis en wel!

De professionele kunstenaars maken deel uit van de Katwijkerkring en laten een andere kant van zichzelf zien: de portrettist. Ze zijn dan ook allen lid van het Nederlands Portretschap. Hun werkwijze is zeer divers, en dat maakt deze tentoonstelling extra boeiend. Voor de één staat niet alleen het weergeven van de gelijkenis voorop maar ook de uitstraling en wat de achtergrond op het doek over de persoon vertelt. De ander gaat puur uit van wat hij ziet. Wat is de kunstenaar opgevallen en welk kleurgebruik of penseelstreek krijgt de voorkeur? Dit verschilt sterk en laat iets zien van de inzichten van de maker: van gedempt aards kleurengebruik tot helder en van precieze weergave tot vluchtige penseelstreken. De portretten, gemaakt door Joanna Quispel, Kris Spinhoven, Bram Stoof, Alex Verduijn den Boer en Irma Braat, zijn op de begane grond te zien.

In het souterrain zijn houtsneden te zien met onderwerpen als manege, strand- en nachtgezichten van Wendelien Schönfeld. Het zijn verrassende werken door de compositie, het kleurgebruik en de techniek. De in hout gesneden gepolychromeerde sculptuurtjes, ook van Schönfeld, vallen op door de bijzondere aanpak: de sculptuurtjes met een eenvoudige uitstraling laten mensen in hun dagelijkse beslommeringen zien, zittend of luierend op bank of stoel of staand.

De kunstenaar exposeert samen met Theo de Feyter die nieuwe gouaches, landschappen, stadsgezichten en interieurs toont. Hij werkt graag in gouache, mede omdat dit makkelijk overal mee heen te nemen en er snel mee te werken is. De Feyter schildert naar de waarneming en maakt gebruik van vereenvoudigingen voor grotere zeggingskracht. Deze werken zijn nog niet of nauwelijks te zien geweest. Beide kunstenaars zijn ook lid van de Katwijkerkring

Waar: DUNAatelier Katwijk, Duinplein, Boulevard Zeezijde 31, 2225BB Katwijk
Wanneer: 2 t/m 24 april 2022
Openingstijden: vrijdag t/m zondag 14 tot 17 uur
Toegang gratis

Tags

DUNAatelierKatwijkMontmartre aan ZeePortrettenRegioTentoonstelling
Gerelateerde artikelen
Back To Top