Ga naar hoofdinhoud

HMC ondersteunt deelnemers Invictus Games

12 april 20223 minute read

HMC zorgt ervoor dat de deelnemers en hun begeleiders tijdens de Invictus Games Den Haag goed worden geholpen. Met een speciaal telefoonnummer dat 24 uur per dag bereikbaar is, staat de spoedeisende hulp van HMC dag en nacht klaar voor de internationale sporters en hun teams.

De Invictus Games zijn van 16 tot 22 april in Den Haag. Dit internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren, revalidatie te ondersteunen en begrip en respect te genereren voor militairen die hun land dienen of hebben gediend. Aan deze vijfde editie doen 500 deelnemers mee uit 20 verschillende landen. 

Medische ondersteuning

Bij het evenement hebben de deelnemers, begeleiders en bezoekers beschikking over medische ondersteuning van een teamarts, de vrijwilligers van het Rode Kruis en van militaire artsen en verpleegkundigen. “Maar wanneer er net iets meer zorg wordt gevraagd die niet op het evenement zelf kan worden geboden, dan komt de samenwerking met HMC van pas,” vertelt Beatrijs Vermeulen, beroepsmilitair en anesthesioloog in HMC. Vermeulen is plaatsvervangend Chief Medical Officer van haar zus Christine Vermeulen (chirurg) en in die rol medeverantwoordelijk voor de volledige medische ondersteuning tijdens het evenement. De ondersteuning van HMC gaat met name om spoedgevallen waar extra controle nodig is, naast de hulp die ter plekke wordt geboden. “Bijvoorbeeld wanneer een sporter een enkel verzwikt of als iemand ineens kampt met pijn op de borst. Dan kan het nodig zijn dat in het ziekenhuis een röntgenfoto of hartfilmpje wordt gemaakt.” Naast de mogelijkheid om 24 uur per dag een beroep te doen op de SEH, bieden de kaakchirurgen van HMC de atleten ook dag en nacht toegang tot spoedzorg voor mond- en tandheelkunde aan.

Juiste ingang
De samenwerking zorgt ervoor dat dat de internationale deelnemers en hun begeleiders bij zorgvragen nog beter worden ondersteund. Op de SEH van HMC Westeinde, een van de grootste en modernste spoedeisende hulpen van Nederland en goed toegerust op onverwachte omstandigheden, is een telefoonnummer bereikbaar dat 24 uur per dag kan worden gebeld door de Chief Medical Officer. Vermeulen: “Anders dan de deelnemers en begeleiders uit alle landen, weten wij de weg in het ziekenhuis, en hebben we de juiste ingangen. Wij kunnen ook goed beoordelen of een situatie zo ernstig is dat 112 nodig is, of dat we eerst via de SEH een extra controle laten uitvoeren.”

Samenwerking

De samenwerking tussen HMC en de Invictus Games Den Haag komt voort uit een goede en langdurige samenwerking van HMC met het Ministerie van Defensie. HMC stelt medewerkers van specialistische afdelingen beschikbaar aan de medische teams van het Ministerie van Defensie die aan missies en trainingen deelnemen. In ruil daarvoor zijn medische beroepsmilitairen werkzaam bij HMC als zij niet op uitzending zijn. Vermeulen: “Het is mooi om de sporters en begeleiders van de Invictus Games op deze manier een extra service te bieden, waardoor zij zich volledig op hun prestatie en het samenkomen met lotgenoten kunnen richten.”

Tags

Den HaagHMCInvictus GamesMedische ondersteuningRegio
Gerelateerde artikelen
Back To Top