Ga naar hoofdinhoud

HMC tekent als eerste ziekenhuis contract met OTTO Health Care

11 juli 20223 minute read

HMC zet als eerste ziekenhuis in Nederland in op het aannemen van goed opgeleid zorgpersoneel uit Azië. Na positieve ervaringen tijdens oriënterende dienstreizen door zorgmanagers van HMC aan de Filipijnen, Indonesië en India heeft bestuursvoorzitter Ingrid Wolf vandaag een contract getekend met arbeidsbemiddelaar OTTO Health Care. In een proefperiode komen twaalf Aziatische verpleegkundigen met verschillende specialisaties in dienst van het ziekenhuis.

Out-of-the-box

“Om de hoge werkdruk voor onze verpleegkundigen te verlagen moeten we out-of-the-box denken”, zegt Ingrid Wolf. “We geloven in deze aanpak met OTTO Health Care. Uiteraard is met de komst van deze nieuwe collega’s niet alle werkdruk opgelost. Maar het is één van de initiatieven die we nemen om die enorme werkdruk te verlagen. Want dat verdienen onze verpleegkundigen.”

“De nood is hoog. We hebben al twee jaar in HMC 140 vacatures voor verpleegkundigen open staan. Door de vergrijzing vergroot de zorgvraag en er zijn steeds minder jonge mensen om de zorg te geven. Zelfs als we alle uittreders kunnen behouden, dan nog steeds is er veel meer werk dan mensen die het werk kunnen doen.”

Samenwerking

Frank van Gool, CEO van OTTO Health Care: “We zijn blij dat HMC lef toont om ook voor deze oplossing te kiezen om het personeelstekort terug te dringen. Wij hebben ervaren en gemotiveerde verpleegkundigen van hoog niveau geworven in de Filippijnen, Indonesië en India. Deze verpleegkundigen zijn uitgebreid getraind en gescreend in beheersing van Nederlandse (medische) taal en in onze zorgcultuur voordat ze naar Nederland komen. Daarnaast investeren we in goede huisvesting en inburgering.”

Buddysysteem

Uiteraard is een warm welkom en een goede begeleiding in HMC ook een cruciale voorwaarde voor succes. Er wordt gewerkt aan een welkomstprogramma, een begeleidingstraject en een buddysysteem. Ingrid Wolf: “Als stadsziekenhuis met een diverse populatie zijn we als HMC als geen ander in staat om collega’s uit andere culturen in ons huis op te nemen. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

Waardevolle ervaring en kennis

De verpleegkundigen komen voor vijf jaar in dienst van HMC. In het najaar starten circa 6 nieuwe collega’s en dat aantal groeit uiteindelijk tot 12 collega’s. Ze beginnen op de verpleegafdeling en starten direct met het behalen van hun BIG-registratie. Doel is dat ze na circa een jaar inzetbaar zijn als zelfstandig verpleegkundige. Na vijf jaar gaan deze verpleegkundigen weer terug naar hun thuisland met in hun rugzak vol waardevolle kennis en ervaring die direct inzetbaar is in de ziekenhuizen daar.

Freddy Panggabean van de Indonesische ambassade in Nederland is blij met de samenwerking tussen HMC en OTTO om Indonesische verpleegkundigen naar Nederland te brengen. “We hebben in Indonesië een grote beschikbaarheid van goed opgeleide en getrainde verpleegkundigen waarvan er al een groot aantal werken in Japan, Singapore, Australië, het Midden-Oosten, Verenigde Staten en Duitsland. We vertrouwen erop dat dit een bijdrage levert aan de Nederlandse gezondheidszorg en de Indonesische ambassade zal daar waar mogelijk ondersteunen om deze samenwerking tussen HMC en OTTO succesvol te maken.”

 

Tags

Den HaagHMC HaaglandenMedisch nieuwsOTTO HealthcarePersoneelPersoneelstekortRegio
Gerelateerde artikelen
Back To Top