Skip to content
Fotocredit: Louwman Museum

Legendarisch F1 Arrows in het Louwman Museum

18 augustus 20223 minute read

Van 22 augustus tot en met 4 september wordt de legendarische F1 Arrows A8 van Thierry Boutsen toegevoegd aan de tentoonstelling F1 Legends. Met 1.200 pk en een gewicht van 550 kilo komt deze auto uit het meest extreme F1 tijdperk ooit. Ter vergelijking: de Red Bull van Max weegt bijna 800 kilo en heeft “slechts” 740 pk achterin. De Arrows F1 had zoveel vermogen per kilo dat Boutsen zelfs na de eerste bocht omhoog richting het Casino in Monaco wielspin had!

De Arrows A8 werd in het seizoen van 1985 bestuurd door de Belgische coureur Thierry Boutsen. Hij reed samen met Gerhard Berger dat seizoen 16 races en werd 11e in het eindklassement. Ook op Zandvoort kwamen beide coureurs aan de start. Zijn beste resultaat dat jaar behaalde hij in San Marino. Met nog een paar ronden te gaan kwam daar eerst Ayrton Senna, die aan de leiding ging, zonder brandstof te staan. Alain Prost kwam als eerste over de finish, maar werd gediskwalificeerd omdat zijn auto te licht bleek. Elio de Angelis werd daarna tot winnaar uitgeroepen. Ook Boutsen kwam vlak voor de eindstreep zonder benzine te staan, maar hij wist zijn bolide duwend over de finish te krijgen. Met als resultaat een prachtige tweede plaats.

De Arrows A8 is beschikbaar gesteld door Parabolica. Deze onderneming van F1 motorengineer Ernest Knoors en F1 marketeer Roel Schoondermark heeft als missie iconische Formule 1-auto’s voor het nageslacht te bewaren. Ernest en Roel komen speciaal naar het museum om lezingen te geven en je meer te vertellen over de techniek van deze bijzondere auto in het bijzonder en over de Formule 1 in de periode rond 1985.

Belangstellenden voor de lezingen kunnen zich gratis aanmelden via de website: https://www.louwmanmuseum.nl/f1-arrows-van-thierry-boutsen/

Tentoonstelling F1 Legends
De expositie F1 Legends eindigt op 4 september, de dag waarop dit jaar de Grand Prix Formule 1 op Zandvoort wordt verreden. Zeven F1 auto’s van legendarische coureurs die in de periode van 1948 tot 1970 aan de Grand Prix van Zandvoort deelnamen zijn te bewonderen. De expositie F1 Legends geeft een prachtig beeld van de technische ontwikkeling binnen de Formule 1 in de periode 1948-1970. Topstukken van de overzichtstentoonstelling zijn ongetwijfeld de winnende Ferrari 500 F2 (1952/53) van Alberto Ascari, de winnende Mercedes-Benz W196 (1955) van Juan Manuel Fangio én de winnende Lotus 33 (1965) van Jim Clark.

Louwman Museum
De vaste collectie van het museum is tijdens de expositie eveneens toegankelijk. De collectie toont de geschiedenis van de automobiel in al zijn verschijningsvormen en uit alle tijdperken. Ruim 250 auto’s van meer dan 100 fabrikanten geven een overzicht van de verschillende carrosserievormen en technologische vernieuwingen, met name uit de vorige eeuw. Deze geschiedenis wordt bovendien geïllustreerd door de uitgebreide kunstcollectie, bestaande uit onder meer affiches, sculpturen, trofeeën en schilderijen.

 

 

 

 

 

Openingstijden en toegangsprijzen www.louwmanmuseum.nl

 

Tags

Den HaagF1 LegendsLouwman museumRegioTentoonstelling
Gerelateerde artikelen
Back To Top