Skip to content
Fotocredit: Stoomtrein Katwijk - Leiden

Smalspoormodelbouwdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden

19 augustus 20222 minute read

In het weekend van zaterdag 27 en zondag 28 augustus a.s. kunt u bij Stoomtrein Katwijk Leiden 25 modelbanen in verschillende schalen bewonderen. Tijdens de smalspoormodelbouwdagen tonen topmodelbouwers uit Duitsland, België en Nederland hun modelbanen en modellen aan het publiek. Zij vertellen met passie over hun hobby en geven graag hun geheimen prijs.

Modelbanen van zelfbouwers

Over de hobby van modelspoor bestaan veel vooroordelen. Je hebt er een goedgevulde portemonnee en een ruime zolder voor nodig. De modelbouwers die naar Stoomtrein Katwijk Leiden komen, bewijzen dat je met wat geduld en creativiteit hele mooie resultaten kunt behalen en dat je deze hobby ook met een smallere beurs kunt uitoefenen. Het is ook een veelzijdige hobby. Je kunt een sfeer oproepen met gevoel voor details. In modelbanen van andere modelbouwers zijn veel elektronica en digitale technieken verwerkt. En er zijn modelbanen bij waar sfeer en techniek in amper één vierkante meter zijn samengevoegd. En hoe het allemaal werkt, of hoe je dat doet? De modelbouwers leggen het u graag uit.

Modelbanen in verschillende schalen

Bij de smalspoormodelbouwdagen ligt het accent op modelbouwen in smalspoor in verschillende schaalgroottes. Van heel klein: schaal 1:220 tot schaal 1:22,5 (tuinspoor). Er is zelfs een modelbaan bij met een schaalverloop van 1:50 tot 1:200 in een schilderijkast. Dat geeft een heel bijzonder perspectiefeffect. Wat modelbanen ook bijzonder maakt is dat elke bouwer zijn eigen voorkeur heeft voor een land of landstreek. Ook hier is veel variëteit. Nederland, Duitsland, DDR, Frankrijk, Schotland, Zwitserland en de USA. Voor elk wat wils.

Rondrijden langs het Valkenburgse Meer

Momenteel is de brug klaar en al het spoor om het Valkenburgse Meer gelegd. De komende weken wordt nog het “spoorbed” gewerkt om veilig te kunnen rijden. De verwachting is dat in de herfstvakantie met passagiers om het Meer kan worden gereden.

Museumkaart

Met ingang van 1 juli jl. kun je met de museumkaart gratis naar binnen. Anders betaal je voor volwassenen 10 euro en kinderen van 4 t/m 12 jaar 8 euro. Je kunt dan de modelbanen bewonderen, het museum bezoeken en ritten maken met de stoom- en dieseltrein. Garantie voor een leuke dag uit voor jong en oud.

Tags

ModelbouwRegioSmalspoormodelbouwdagenStoomtrein Katwijk LeidenValkenburg
Gerelateerde artikelen
Back To Top