Skip to content
Fotocredit: Stoomtrein Katwijk - Leiden

Rijke oogst bij Stoomtrein Katwijk Leiden

6 september 20223 minute read

Dat Stoomtrein Katwijk Leiden een schitterend verbouwd museum heeft en dat er prachtig gerestaureerde stoom- en diesellocomotieven rijden, is inmiddels alom bekend in de regio. Maar ook het buitenmuseum, met het prachtige tramstation als middelpunt, mag er ook zijn. Bij binnenkomst in het museum ga je meer dan een halve eeuw terug in de tijd. De tuinderij maakt deel uit van het buitenmuseum en ook hier zie en proef je de toewijding van de vrijwilligers van de tuinploeg.

Veel bezoekers van dit museum geven na hun bezoek complimenten aan de vrijwilligers. Ze hebben dan genoten van de ritten met de stoomtrein en de dieseltrein, hebben het buitenmuseum met de historische gebouwen verkend en de expositie in het verbouwde museum bezocht. Zij spreken vaak uit dat ze niet hadden verwacht dat er zoveel te zien en te doen is. En als zij met kinderen of kleinkinderen zijn gekomen, worden de LGB baan buiten en de kindercorner binnen geroemd. Zij krijgen hun kinderen of kleinkinderen alleen mee naar huis als zij plechtig beloven snel weer terug te komen.

In het buitenmuseum staan gebouwen die te maken hebben met de historie van het smalspoor in Nederland. In deze gebouwen zijn exposities ingericht die te maken hebben met de historie van het gebouw. Zo maakt ook een tuinderij deel uit van het buitenmuseum.

Tuinders gebruikten vroeger veel smalspoor. Handig, want de percelen waren, zeker in het Westelijk deel van Nederland, vaak langgerekt en de slappe bodem ongeschikt voor zware voertuigen. Het lichte smalspoor bood uitkomst. In de tuinderij zie je hoe het vroeger ging. De kas op de tuinderij is een kopie van kassen in het Westland zoals die in de jaren 50 werden gebouwd.

De vrijwilligers van Stoomtrein Katwijk Leiden zijn van alle markten thuis. In de werkplaats worden technische hoogstandjes verricht en de dames en heren van de tuinploeg met de groene vingers zorgen dat het buitenmuseum en de tuinderij er altijd tiptop uitzien. Als je de tuinderij bezoekt, zie en proef je de toewijding. In het seizoen kun je bijvoorbeeld tomaten, komkommers en druiven proeven. Door de fantastische zomer was de oogst overdadig. In de tuinderij wordt, net als vroeger in het Westland, veelvuldig gebruik gemaakt van de elektrische lorrie.

Nog even komen kijken en proeven? Het rijseizoen loopt tot en met het laatste weekend van september. Daarna is het museum weer met de herfstvakantie geopend. Met de museumkaart kun je gratis naar binnen.

 

Tags

RegioStoomtrein Katwijk LeidenValkenburgValkenburgse meerVrijwilligers
Gerelateerde artikelen
Back To Top