Afgelopen donderdag onthulde burgemeester De Lange samen met de directeur van de International Association for the Advancement of Space Safety (IAASS), de heer Sgobba, het nieuwe uiterlijk van het V2-monument. Op 8 september 1944, nu 78 jaar geleden, werd op de hoek van de Konijnenlaan, Koekoekslaan en Lijsterlaan de eerste Duitse V2-raket gelanceerd richting Engeland.
De lanceringen die hier in Wassenaar plaatsvonden veroorzaakten veel leed op de plaatsen waar de V2’s tot ontploffing kwamen. Daarnaast zijn 10.000 Wassenaarders uit hun huis verdreven om plaats te maken voor dit nieuwe type raket. Paradoxaal genoeg luidde deze technologie na de oorlog het nieuwe tijdperk in van de ruimtevaart met de race naar de maan. Wassenaar heeft zo de twijfelachtige eer om mede aan de wieg te staan van al die ontwikkelingen en kreeg daardoor een speciale rol in de geschiedenis van de ruimtevaart.
Bronzen plaquette
Op de lanceerplek stond tot dit jaar een uiterst bescheiden kunststof plaquette, die aan vervanging toe was. De International Association for the Advancement of Space Safety (de IAASS) vond dat de gedenkplaats meer verdiende dan de bescheiden plaquette en schonk de gemeente vorig jaar een duurzamer bronzen exemplaar.
Nieuw uiterlijk
De nieuwe plaquette was een mooie gelegenheid om het gehele monument in een nieuw jasje te steken. De mosgroene straatklinkers hebben plaatsgemaakt voor grijze granietsteentjes, de sokkel is van Belgisch hardsteen en voorzien van een QR-code. De QR-code leidt naar een webpagina waar de geschiedenis van de V2 en de eerste lancering in Wassenaar op beschreven staat. Op deze manier blijft het verhaal ook voor de jeugd bewaard.
“Het is een bijzondere markering dat deze internationale organisatie die vandaag de dag waakt over de veiligheid in de ruimte, de gemeente Wassenaar een hernieuwd en volwaardig oorlogsmonument heeft geschonken. Op juist de historische plek waar de lancering van de eerste V2-raket in de Tweede Wereldoorlog voor zoveel verdriet en onveiligheid heeft gezorgd”, aldus burgemeester Leendert de Lange.